Citate notabile din discursurile reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, la Jubileul de Platină

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care celebrează Jubileul de Platină în luna iunie, nu a acordat niciodată interviuri pe parcursul domniei sale de 70 de ani, însă discursurile publice pe care le-a susţinut cu regularitate lasă să se întrevadă uneori unele dintre opiniile suveranei, informează Reuters, scrie Agerpres.

Pentru a marca această ocazie specială, jurnaliştii agenţiei de presă Reuters au publicat luni o selecţie de citate extrase din discursurile rostite de regina Elisabeta a II-a, precum şi din alocuţiunile şi contribuţiile sale la diverse documente publice.

„Este inevitabil ca eu să par mai degrabă o personalitate îndepărtată pentru mulţi dintre voi, o succesoare a regilor şi a reginelor din istorie. Nu pot să vă conduc într-o bătălie. Nu pot să vă ofer legi sau să împart dreptatea pentru voi. Dar pot să fac altceva. Pot să vă ofer inima mea şi devotamentul meu pentru aceste insule străvechi şi pentru toţi oamenii din frăţia noastră de naţiuni” – Prima transmisiune televizată a unui discurs regal de Crăciun, în 1957.

„Când pacea va veni, să vă amintiţi că va depinde de noi, copiii războiului, să facem din lumea de mâine un loc mai bun şi mai fericit. Sora mea se află alături de mine şi amândouă vă urăm noapte bună. Vino aici, Margaret. Noapte bună, copii! Noapte bună şi mult noroc tuturor!” – Transmisiune radiofonică din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, alături de prinţesa Margaret, pe 13 octombrie 1940.

„I-am ovaţionat pe rege şi pe regină din balcon (balconul Palatului Buckingham – n.r.) şi am mers apoi kilometri întregi pe străzi. Îmi amintesc de şirurile lungi de oameni de pe trotuare care îşi întindeau braţele spre noi şi am mers alături de ei pe Bulevardul Whitehall, cu toţii fiind copleşiţi de un val de bucurie şi de uşurare. Cred că a fost una dintre cele mai memorabile nopţi din viaţa mea” – Discurs rostit la BBC în 1985 despre petrecerile stradale organizate la Londra de Ziua Victoriei, în mai 1945.

„Declar în faţa voastră a tuturor că întreaga mea viaţă, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată pentru a vă servi şi va fi pusă în slujba marii noastre familii a Imperiului Britanic din care facem cu toţii parte” – Discurs rostit cu ocazia celei de-a 21-a aniversări a reginei, pe 21 aprilie 1947, difuzat la radio, din oraşul sud-african Cape Town.

„Ceremoniile la care aţi asistat astăzi sunt străvechi şi unele dintre originile lor sunt învăluite în negura trecutului. Însă spiritul şi înţelesurile lor străbat epocile şi, probabil, nu au strălucit niciodată mai mult ca acum. Cu sinceritate, mi-am luat angajamentul de a fi mereu în slujba voastră, la fel cum mulţi dintre voi v-aţi angajat să fiţi supuşii mei. Toată viaţa mea şi din toată inima, mă voi strădui să fiu demnă de încrederea voastră” – Discurs rostit în Ziua Încoronării, pe 2 iunie 1953.

„La fel ca cele mai multe familii, şi noi avem partea noastră de excentricităţi, de tineri impetuoşi şi capricioşi şi de neînţelegeri” – Discurs rostit în faţa unor şefi de stat la bordul iahtului Britannia, în octombrie 1989.

„1992 nu este un an spre care voi privi înapoi cu mare plăcere. Folosind cuvintele unuia dintre corespondenţii regali plini de compasiune, se pare că a fost un ‘annus horribilis'” – Discurs la Primăria din Londra, în noiembrie 1992, după un incendiu la Castelul Windsor şi după ce trei dintre cei patru copii ai suveranei au divorţat.

„Ceea ce vă spun acum, ca regină şi ca bunică, vine din inimă. Nimeni care a cunoscut-o pe Diana nu o va uita vreodată. Milioane de alţi oameni, care nu s-au întâlnit niciodată cu ea, dar care simţeau că o cunoşteau, îşi vor aminti de ea. Eu cred că există anumite lecţii de învăţat din viaţa ei şi din reacţia extraordinară şi emoţionantă a publicului după moartea ei. Împărtăşesc hotărârea voastră de a-i preţui amintirea” – Alocuţiune televizată după moartea prinţesei Diana la Paris, în urma unui accident de automobil, în septembrie 1997.

„Este cineva care nu acceptă cu uşurinţă complimentele, dar el a fost, pur şi simplu, puterea mea şi a rămas aşa în toţi aceşti ani, iar eu, familia mea şi multe ţări avem faţă de el o datorie mai mare decât o va pretinde el vreodată sau decât vom fi ştiut noi vreodată” – Omagiu adus soţului suveranei, prinţul Philip, într-un discurs rostit cu ocazia Jubileului de Aur al cuplului regal, la Londra, pe 20 noiembrie 1997.

„Din câte ştiu eu, în pofida imensei diferenţe constituţionale dintre monarhia ereditară şi guvernul ales, această diferenţă nu este, în realitate, atât de mare. Fiecare dintre ele există, în feluri diferite, doar cu sprijinul şi cu consimţământul poporului. Acest consimţământ, sau absenţa lui, este exprimat în cazul dumneavoastră, domnule prim-ministru, prin vot. Este un sistem dur, chiar brutal, dar mesajul este clar pentru toată lumea. În cazul nostru, al familiei regale, mesajul este uneori mai greu de citit, fiind ascuns în spatele consideraţiei, retoricii sau curentelor conflictuale din rândul opiniei publice. Cu toate acestea, şi noi trebuie să îl citim” – Discurs rostit pe 20 noiembrie 1997, la Banqueting House din Londra.

„Reflectând la aceste evenimente, sunt recunoscătoare pentru binecuvântarea căminului şi familiei mele şi, în special, pentru 70 de ani de căsătorie. Nu ştiu dacă cineva inventase termenul ‘Jubileul de Platină’ pentru a 70-a aniversare a unei nunţi atunci când eu m-am născut. Nimeni nu se aştepta ca cineva să trăiască atât de mult. Chiar şi prinţul Philip a decis că a venit vremea să îşi încetinească puţin ritmul de lucru, după ce, aşa cum a spus-o chiar el în cuvinte puţine, ‘şi-a făcut datoria'” – Discursul televizat de Crăciun, în 2017.

„Deşi ne-am mai confruntat cu provocări şi în trecut, aceasta este una diferită. De această dată ne alăturăm tuturor naţiunilor din lumea întreagă într-o încercare comună, folosindu-ne de marile progrese ale ştiinţei şi de compasiunea noastră instinctivă de a-i vindeca pe oameni. Vom reuşi – şi acest succes va aparţine fiecăruia dintre noi. Ar trebui să găsim alinare în faptul că, deşi este posibil să fim nevoiţi să mai suferim pentru o vreme, vom fi din nou alături de familiile noastre. Ne vom întâlni din nou” – Alocuţiune televizată pe 5 aprilie 2020, după declanşarea pandemiei de COVID-19.

„Deşi este o perioadă de mare bucurie şi festivă pentru mulţi oameni, Crăciunul poate fi dificil pentru oamenii care i-au pierdut pe cei dragi. În acest an, în special, înţeleg acest lucru mai bine ca oricând. Dar pentru mine, în lunile care au trecut după moartea iubitului meu soţ Philip, am găsit o mare alinare în căldura şi afecţiunea care răzbăteau din numeroasele omagii aduse vieţii şi activităţii sale – din ţară, din Commonwealth şi din lumea întreagă. Simţul datoriei care îl caracteriza, curiozitatea intelectuală şi capacitatea sa de a găsi o sursă de amuzament în orice situaţie erau de neoprit. Acea sclipire jucăuşă şi iscoditoare din ochii lui era la fel de strălucitoare la sfârşitul vieţii sale ca atunci când l-am văzut pentru prima dată” – Discursul televizat de Crăciun, pe 25 decembrie 2021.

„Acum, când marcăm această aniversare, îmi face o mare plăcere să îmi reînnoiesc jurământul pe care vi l-am făcut în 1947, ca întreaga mea viaţă să fie dedicată serviciului public. Aştept cu nerăbdare să continui să vă slujesc din toată inima mea şi sper că acest Jubileu de Platină să unească familii şi prieteni, vecini şi comunităţi – după o perioadă dificilă pentru mulţi dintre noi – pentru a ne bucura de aceste celebrări şi pentru a reflecta la evoluţiile pozitive din vieţile noastre de zi cu zi, care au coincis, atât de fericit, cu domnia mea” – Mesaj regal din 6 februarie 2022, care a marcat cea de-a 70-a aniversare a ascensiunii pe tron a reginei Elisabeta a II-a.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare