Fostul premier Adrian Năstase afirmă că va trebui în perioada următoare să combinăm în permanenţă strategia de politică externă cu strategia de apărare pentru a fi pregătiţi pentru eventuale deteriorări ale situaţiei, în contextul războiului din Ucraina.
În România, în ultimii ani, există o problemă de identitate sub numeroase aspecte, iar ţara noastră va trebui, în perioada următoare, să combine în permanenţă strategia de politică externă cu strategia de apărare pentru a fi pregătită pentru eventuale deteriorări ale situaţiei, a afirmat, la rândul său, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, fostul premier Adrian Năstase.
„Avem sentimentul că umbrela de securitate pe care o avem este oarecum suficientă, discursurile de la NATO ne vor apăra într-un mod definitiv. Cred însă că noi va trebui în perioada următoare să combinăm în permanenţă strategia de politică externă cu strategia de apărare pentru a fi pregătiţi pentru eventuale deteriorări ale situaţiei”, a subliniat Năstase.
Potrivit acestuia, este evidentă o criză majoră a dreptului internaţional, care nu mai este luat în considerare inclusiv cu raportare la relaţia dintre SUA şi Rusia, dintre Ucraina şi Rusia.
„Lucrul acesta ne duce cu gândul, pe mine cel puţin, la perioada 1934 – 1936, cu riscurile pe care le putem bănui. (…) Cred că, în ceea ce ne priveşte, la nivelul UE, NATO, sigur că există obiective comune, ele sunt determinate însă prin acţiunea concretă de percepţia pericolului. Percepţia pericolului vine însă de la actorii majori ai Alianţei şi de aici nevoia de a încerca să introducem şi obiective proprii în cadrul strategilor acestor organizaţii”, a adăugat Năstase.
El propune că este momentul ca România să lege intrarea în Schengen de situaţia referitoare la circulaţia autocamioanelor şi tirurilor cu cereale în Ucraina.