Ministerul Agriculturii pregătește o lege prin care să îi convingă pe fermierii români să păstreze în ţară grâul şi să îl transforme aici în făină, cei care macină producţia în România ar urma să primească un bonus de 10 % din preţul mărfii livrate procesatorilor. România a exportat masiv în ultima perioadă grâu şi din acest motiv unele mori au început să se închidă, potrivit ProTV.
Ministerul Agriculturii estimează că recolta totală va depăși zece milioane de tone. Cei responsabili încearcă să îi convingă pe fermieri să își macine grâul în România și promit o lege prin care să le fie acordat un bonus de 10% din valoarea produției procesată în țară. 200 de milioane de euro ar fi pentru asta.
Potrivit sursei citate, fără un astfel de bonus, mare parte din grâul românesc pleacă la export. Pentru o tonă pe care o trimit în afară, fermierii primesc – în medie – 360 de euro. Banii se dau chiar şi un an înainte de recoltat. Cine vinde în ţară, primeşte cu zece euro mai puţin – dar se plăteşte doar la livrare.
Din cele 11 milioane de tone de grâu pe care le-a produs, în 2021, România a procesat doar 3. În martie, am fost pe primul loc în Uniunea Europeană la cantitatea trimisă peste graniță.
„Statisticile arată că peste 60% din cerealele exportate merg în UE, dar sunt și alte destinații cum sunt Egipt, UAE, nordul Africii, Algeria, Maroc a declarat Viorel Panait, Director Operator Portuar
România are grau pe mai bine de două milioane de hectare. Anul trecut, am fost pe locul patru în Uniunea Euroeana ca suprafaţa cultivată şi producţie după Franța, Germania şi Polonia.