Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe 4 septembrie, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, a informat un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
„Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a iniţiat procedurile pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului referitoare la rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificând în acest sens şi Ministerul Finanţelor Publice în data de 21 august a.c. Conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului este nevoie de consensul membrilor acestuia. Întrucât nu toţi membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru data de marţi, 4 septembrie a.c., ora 13:00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018.”, a precizat Administraţia Prezidenţială.
Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea şi regulamentul de organizare şi funcţionare, a adăugat sursa citată.
Știrea initială:
După ce Iohannis a amânat și nu a convocat CSAT-ul pentru aprobarea rectificărilor bugetelor SRI, SIE, SPP și STS, Guvernul României a trimis, miercuri seara, președintelui României solicitarea de convocare în regim de urgență a ședinței Consililui Suprem de Apărare a Țării în vederea analizării și avizării propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018.
Acest lucru este o premieră pentru că delungul anilor, președintele era cel care făcea convocarea CSAT-ului, doar că Iohannis amânând convocarea Guvernul uzează de reglementările privind convocarea ședinţelor CSAT care pot fi convocate şi la iniţiativa a cel puţin o treime din membrii săi – PSD deţinând singur mai mult de o treime din membrii CSAT.