Prezenţa la urne a fost de 25,59% la referendumul pentru demiterea primarului comunei braşovene Dumbrăviţa, sub pragul de validare, conform datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), citate de Agerpres.
Astfel, dintr-un total de 4.083 de votanţi înscrişi pe listele permanente, s-au prezentat în cele trei secţii de votare doar 1.045, reprezentând un procentaj de 25,59%.
Alegătorii şi-au putut exercita dreptul de vot duminică, între orele 7,00 şi 23,00. Codul administrativ prevede că referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială.
Potrivit unui comunicat transmis duminică de USR, primarul PNL Popa Zahiu ar fi ameninţat locuitorii că le taie ajutorul social şi că nu le mai dă titluri de proprietate, dacă vor merge la vot. De asemenea, edilul s-ar fi aflat în biroul său din primărie, deşi nu avea voie să stea în incinta secţiei de votare.
USR Dumbrăviţa a depus în noiembrie 2021, la Instituţia Prefectului Braşov, 1.100 de semnături pentru organizarea unui referendum privind demiterea din funcţie a primarului liberal Popa Zachiu.
În luna februarie, reprezentanţii USR au anunţat că au depus o plângere la DNA împotriva edilului şi a secretarului comunei, Costel Micu, cei doi fiind reclamaţi pentru blocarea organizării referendumului.
La rândul său, primarul a cerut instanţei de contencios administrativ suspendarea ordinului de prefect privind constituirea comisiei de organizare a referendumului. În 24 mai, Tribunalul Braşov a respins suspendarea ordinului de prefect prin care se organizează referendumul, soluţia fiind definitivă.