Decizii la Summit-ul istoric de la Madrid: Rusia devine o amenințare directă, iar China, o provocare pentru valorile occidentale

La Madrid se desfășoară un summit istoric al NATO, un summit „transformator” pentru Alianţă, cum l-a numit secretarul general Jens Stoltenberg, care a subliniat că reuniunea se desfășoară „în timpul celei mai grave crize de securitate cu care ne confruntăm după cel de-Al Doilea Război Mondial.” La Summit a fost  adoptat și Noul Concept al Alianței Nord Atlantice, anunță Știrile TVR. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut o conferință de presă miercuri seara, în care a declarat, printre altele, că aliații au primit rapoarte încă din toamna trecută privind invazia Ucrainei de către Rusia. Dar Alianța se pregătea încă din 2014 pentru o astfel de posibilitate, a adăugat oficialul NATO.

Noul concept strategic asigură direcțiile majore de acțiune ale NATO pentru cel puțin următoarea decadă. Astfel, în contextul evoluțiilor dramatice de securitate generate de războiul din Ucraina, aliații au decis să consolideze pe termen lung postura aliată de descurajare și apărare pe flancul estic.

Joe Biden: „Aliaţii, împreună, ne asigurăm că NATO este gata să înfrunte ameninţări din toate direcţiile: sol, aer şi mare. Acum, când Putin a spulberat pacea în Europa şi a atacat toate principiile ordinii bazate pe reguli, SUA şi Aliaţii iau măsuri rapide. Demonstrăm că NATO este mai necesară şi mai importantă ca niciodată.”

Jens Stoltenberg: „Ne vom întări avanposturile de apărare. Vom mări grupurile de luptă din flancul estic la nivelul a două brigăzi. Vom transforma Forţa NATO de reacţie şi vom creşte numărul forţelor de recaţie rapidă la peste 300 de mii.”

Pentru România, summitul de la Madrid înseamnă atingerea tuturor obiectivelor, inclusiv acela de a se intensifica sprijinul pentru partenerii din vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova și Georgia.

Pentru România, summitul NATO înseamnă creșterea prezenței americane în țara noastră și, implicit, în regiune. Președintele Klaus Iohannis a avut o scurtă discuție cu președintele american Joe Biden care a  anunțat că Statele Unite vor trimite încă 5 mii de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei.

Conceptul strategic reflectă actuala situație de securitate, fiind puternic ancorat în realitate. În plus, Rusia este definită ca principala amenințare la adresa securității euroatlantice.

Liderii aliați au stabilit la Madrid să consolideze sprijinul acordat Ucrainei printr-un pachet de asistență.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Dacă într-adevăr numiţi Rusia ca ameninţare directă, atunci atunci va trebui să susţineţi deplin principala lor ţintă. Acesta nu este un război al Rusiei numai împotriva Ucrainei. Este un război pentru dreptul de a dicta condiţiile în Europa, pentru viitorul ordinii mondiale. De aceea, este absolut necesar să susţineţi Ucraina, chiar acum, cu arme, bani şi sancţiuni politice împotriva Rusiei, oprind astfel capacitatea Rusiei de a finanţa războiul.”

Summitul NATO de la Madrid va rămâne în istorie ca reuniunea unde s-a decis ca Suedia și Finlanda să se alăture aliaților, o decizie posibilă datorită unui memorandum încheiat între Turcia, Suedia și Finlanda

Reacția Chinei

Includerea în premieră a Chinei în noul concept strategic NATO nu a rămas fără ecou. Imediat, de la Beijing, oficialii Ministerului de externe au cerut comunităţii internaţionale să fie vigilentă și să limiteze influenţa NATO în zona Asia Pacific. Oficialii chinezi s-au referit direct la exerciţiile militare pe care unii membrii NATO, notabil SUA, le desfăşoară periodic în apele din jurul Chinei.

Reacția Beijingului a venit și în condiţiile în care liderii Japoniei și Coreei de Sud participă pentru prima oară în istorie la summitul NATO de la Madrid, în calitate de observatori.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare