Președintele Klaus Iohannis nu i-a primit pe miniștrii Finanțelor și Justiției la consultări, după adoptarea rectificării bugetare

Președintele a convocat miercuri Guvernul la consultări, după ce premierul a decis adoptarea rectificării bugetare prin OUG, fără avizul CSAT.

Premierul a plecat în Spania, iar Eugen Teodorovici a anunțat că va merge la consultări cu Tudorel Toader. Cei doi au ajuns la Palatul Cotroceni la ora 11.30, dar au fost primiți la discuții de consilierii prezidențiali, nu de președinte.

Ce spunea președintele ieri, înainte de adoptarea rectificării bugetare prin OUG

Potrivit art. 119 din Constituție, Consiliul Suprem de Apărare a Țării organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională, participarea la menținerea securității internaționale și la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară, precum și la acțiuni de menținere sau de restabilire a păcii.

Totodată, în aplicarea acestor dispoziții, art. 3 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării instituie caracterul obligatoriu al hotărârilor CSAT pentru autoritățile publice și instituțiile publice la care se referă. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 13 din același act normativ, membrii CSAT sunt răspunzători de respectarea hotărârilor adoptate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Prin urmare, inclusiv în cazul proiectelor de acte normative inițiate sau emise de Guvern cu privire la propunerile de buget ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, membrii Guvernului care au și calitate de membri ai CSAT poartă aceeași responsabilitate cu privire la hotărârile adoptate în cadrul CSAT.

În ceea ce privește bugetele instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, acestea au fost discutate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 28 noiembrie 2017, când s-a emis Hotărârea CSAT nr. 140/2017 privind proiectele de buget pentru anul 2018 ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și ale Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Proiectele de buget au fost avizate, conform documentelor înaintate de Ministerul Finanțelor Publice. Alocațiile bugetare pe anul 2018 pentru fiecare dintre aceste instituții sunt cele prevăzute în anexa Hotărârii nr. 140/2017 și au caracter obligatoriu pentru membrii Guvernului până la emiterea unei alte hotărâri.

În consecință, rolul constituțional al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, caracterul obligatoriu conferit de lege hotărârilor acestei autorități publice, precum și dezideratele și angajamentele asumate atât de Președintele României, cât și de Parlament, prin Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015–2019, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 33/2015, impun Guvernului responsabilitate în stabilirea resurselor bugetare necesare funcționării instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție, Președintele României a decis invitarea Guvernului pentru consultări în data de 6 septembrie a.c., ora 11:30, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită.

Ulterior acestor consultări, Președintele României urmează să convoace o nouă ședință a  CSAT în vederea reluării discuțiilor referitoare la avizarea rectificării bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare