Festivalul Balkanik a deschis a opta ediţie „en fanfare”

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Balkanik a debutat la finalul acestei săptămâni la Gara Regală Băneasa din Capitală, acolo unde, în sunet de fanfară şi în arome ispititoare de narghilea sau de mâncăruri alese publicul s-a bucurat de un târg de meşteşugari şi designeri, dar şi de un recital Fanfare Tirana meets Transglobal Underground de zile mari.

Încă de la deschiderea porţilor, cei care au pătruns pe tărâmul Balkanik au avut parte de numeroase surprize, de la corturile meşteşugarilor autentici şi ale designerilor creativi, la spaţiile unde toate gusturile culinare au fost împăcate.

Primii care au urcat pe scena din faţa Gării Regale Băneasa au fost cei de la Fanfara de la Valea Mare, care au încântat publicul cu piese din repertoriul tradiţional, dar şi din cel universal, interpretate cu mare măiestrie, iar primii spectatori s-au şi prins în horă, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Odată încălzită atmosfera, cei de la Fanfara Tirana şi Transglobal Underground au avut o misiune uşoară. Publicul a dansat şi a cântat până târziu, cerându-le un bis muzicienilor costumaţi fie în port tradiţional albanez, fie în ţinute exotice şi colorate. Aceştia s-au declarat extrem de încântaţi de energia românilor, iar la final i-au salutat pe cei prezenţi mulţumindu-le pentru primire.

Imediat după recitalul albanezilor a urmat after party-ul organizat la Younivers Summer Club. Aici, Fanfara de la Cozmeşti a încins atmosfera la propriu şi la figurat, pentru că publicul a profitat de imensa piscină a clubului, bălăcindu-se până târziu în noapte. Cu puţin timp înainte de primii zori, petrecăreţii care au dansat pe un DJ session de excepţie propus de Abasc, au pornit către case.

Ziua a doua a Balkanik Festival a venit cu trei propuneri muzicale interesante: Light in Babylon, Manonera şi Yasmin Levy, urmate de o mega-petrecere încălzită de Baklava All Inclusive w. Karadeniz/Zabriskie. Un moment special apaţrine lui Dan Ciotoi şi Formaţiei Generic, într-o reproducere a atmosferei litoralului românesc al anilor ’90.

Balkanik Festival a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de world music din Europa, apreciat internaţional de reviste de specialitate precum Songlines sau Folker, primind EFFE Label – Remarkable Festival pentru al treilea an consecutiv.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural ARCUB, Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, parteneri instituţionali fiind Primăria Sectorului 1, Institutul Polonez, Ambasada Spaniei.

 

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare