Coreea de Sud şi Japonia încearcă o reconciliere

Miniştrii de externe japonez şi sud-coreean, Yoshimasa Hayashi, respectiv Park Jin s-au întâlnit luni la Tokyo pentru primul dialog oficial de la preluarea mandatului de către noul şef al diplomaţiei de la Seul, transmit Kyodo şi Reuters, scrie Agerpres.

Înainte de plecarea spre Japonia, Park a declarat că este purtătorul unui mesaj de reconciliere din partea preşedintelui Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, recent instalat în funcţia de şef al statului, care speră să depăşească diferendele istorice şi să remedieze relaţiile bilaterale tensionate.

Cei doi miniştri urmau să discute, potrivit agenţiilor citate, despre regimul colonial japonez din peninsula Coreea (1910-1945) – un trecut care continuă să se resimtă în legăturile nipono-coreene. Disputele legate de acesta merg de la munca forţată impusă coreenilor pe timp de război sau prostituţia în bordeluri militare impusă unor coreene pentru „reconfortarea” soldaţilor japonezi şi până la controlul exporturilor, însă ambele părţi şi-au exprimat interesul de a ameliora relaţiile.

Reuters menţionează în acest context şi presiunile din partea Statelor Unite, care sunt aliate atât cu Coreea de Sud, cât şi cu Japonia şi ar dori ca acestea să colaboreze mai bine în probleme cum sunt cele legate de Coreea de Nord şi China.

La Seul se resimte însă şi o îngrijorare faţă de posibile schimbări ale priorităţilor politice ale Japoniei după asasinarea fostului premier Shinzo Abe, observă agenţia. Park va transmite condoleanţe pentru incident omologului său şi premierului nipon Fumio Kishida.

Vizita lui Park la Tokyo, prima sub preşedinţia lui Yoon, începută în mai, ar urma să deschidă calea către un dialog semnificativ pe teme cum ar fi munca forţată, blocate în mandatul lui Moon Jae-in, precedentul şef al statului sud-coreean, a declarat săptămâna trecută agenţiei Reuters un înalt oficial de la Seul, răspunzător de politica faţă de Japonia.

Mai multe oficialităţi japoneze sunt de asemenea de părere că ameliorarea relaţiilor bilaterale este importantă, însă aşteaptă de la sud-coreeni să vină cu propuneri pentru situaţii cum ar fi deciziile justiţiei din Coreea de Sud de a confisca active ale unor companii nipone acuzate că nu au acordat compensaţii unor lucrători din perioada colonială.

Curtea Supremă de la Seul urmează să pronunţe în august sau septembrie o sentinţă finală privind lichidarea activelor respective, iar guvernul de la Tokyo a avertizat că aplicarea ordinelor de confiscare ar avea repercusiuni grave.

Poziţia oficială a Japoniei este că problemele trecutului au fost rezolvate, iar Coreea de Sud ar trebui să respecte acordurile anterioare.

Mai există şi problema unor insule din Marea Japoniei, numite de sud-coreeni Dokdo, iar de japonezi Takeshima, controlate de Seul, însă revendicate de Tokyo.

Agenţia Kyodo menţionează că între Japonia şi Coreea de Sud nu au mai avut loc dialoguri la nivel ministerial din noiembrie 2019 şi că şefii diplomaţiilor ar putea avea pe agendă şi organizarea unui summit cu participarea premierului Kishida şi a preşedintelui Yoon. Hayashi s-a mai întâlnit cu Park, când acesta era doar candidat la funcţia de ministru de externe, cu ocazia vizitei la Seul pentru ceremonia de instalare a noului preşedinte, precum şi la reuniunea G20 de luna aceasta, din insula indoneziană Bali.

Park intenţiona să viziteze Japonia în iunie, înaintea alegerilor pentru camera superioară a parlamentului de la Tokyo, însă a amânat momentul, aparent din cauza îngrijorării părţii nipone că o atitudine conciliantă faţă de sud-coreeni ar putea influenţa electoratul, afirmă surse ale Kyodo care cunosc îndeaproape relaţiile bilaterale.

O un alt aspect al diferentului istoric este legat de numele mării ce desparte cele două țări, Coreea de Sud și Japonia – „Marea de Est” care în prezent este descrisă doar ca „Marea Japoniei”.

Conform Serviciul coreean de cultură și informare, afiliat Ministerului Culturii, Sportului și Turismului, Japonia susține că utilizarea numelui „Marea Japoniei” se bazează pe o decizie a conferinței OHI de la Monaco, 1929. Pe baza rezultatelor conferinței, OHI a publicat prima ediție a Limitelor Oceanelor și Mărilor pentru a defini denumirile și limitele mărilor prin adoptarea denumirii „Marea Japoniei”.
  • Republica Coreea, însă, nu a fost niciodată de acord cu această decizie, deoarece nu a putut participa la conferință din cauza dominației sale coloniale japoneze. Drept urmare, guvernul sud-coreean a căutat să rezolve această problemă de la obținerea independenței în 1945.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare