ASF a publicat noile tarife de referinta RCA!

ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii – RCA. Fata de raportul precedent, din februarie 2022, noile tarifele de referinta RCA au inregistrat cresteri pentru toate categoriile de soferi. Pentru autoturismele detinute de persoanele fizice tarifele incep de la 860 lei si urca la 4.140 lei., transmite 1asig.ro.

La camioanele de peste 16 tone pretul ajunge la 8.240 lei in cazul persoanelor juridice si la 5.539 lei pentru persoanele fizice.

Perioada de referinta pentru datele istorice utilizate atat in cadrul analizelor statistice cat si in determinarea primei de risc de baza, a factorilor de incarcare si a tarifului de referinta (sau prima bruta de referinta) este reprezentata de ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referinta, in speta perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2021. Evolutiile anuale la nivelul total al pietei de asigurari RCA si reprezentarile grafice corespunzatoare, aferente tuturor daunelor din perioada de analiza.

Tarifele anterioare, publicate in raportul din februarie 2022, le puteti revedea AICI.

Tarifele de referinta au fost estimate pentru fiecare segment de tarif, aferent urmatoarelor categorii de vehicule descrise prin Norma A.S.F. 22/ 2017 privind metodologia de calcul 3 al tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie:

  1. Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri
  2. Autovehicule destinate transportului de calatori cu peste 9 locuri
  3. Motociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas
  4. Tractoare rutiere
  5. Autovehicule pentru transportul bunurilor
  6. Remorci si semi-remorci
  7. Alte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc.

Pornind de la categoriile de vehicule descrise mai sus, segmentele de tarif au fost construite tinand cont de urmatoarele caracteristici referitoare la:

– Persoana asigurata: tipul asiguratului (persoana fizica sau persoana juridica), varsta asiguratului (pentru persoane fizice);

– Caracteristicile vehiculului: capacitatea motorului (cmc), numarul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maxima admisa (Kg)

Potrivit raportului ASF, factorul de incarcare privind cheltuielile asiguratorului, a fost stabilit la 25% din prima bruta de referinta, conform procentului maxim prevazut de legislatia in vigoare.

Marja de profit a fost stabilita la 5% din prima bruta de referinta

Prima bruta de referinta

Tariful de referinta a fost calculat utilizand formula definita la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017:

Prima bruta de referinta = PR x (1+M) x (1+IBNR) x (1+i) x (1+s) / (1-Ch-P) x (1-BM)

unde:

PR = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm);

M = factorul de crestere pentru daune mari;

IBNR = factorul de incarcare IBNR;

i = factorul privind inflatia daunelor;

s = marja de siguranta;

Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoarea medie exprimate ca procent din prima bruta (25%);

P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta;

BM = incarcarea datorita aplicarii sistemului bonus-malus;

Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani.

In tabelele de mai jos prezentam valorile factorilor de incarcare si tarifele de referinta, pentru fiecare segment de tarif:

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare