INVESTIGAȚIE EXCLUSIV A ECOPOLITIC.ro
ONG-uri suspecte de atentat la siguranța națională!
Asociatia Bankwatch Romania este finanțată de instituții financiare internaționale pentru acțiuni suspecte împotriva
Complexului Energetic Oltenia(CEO)
În ultima perioadă există un interes foarte mare în zona energetică mai ales în ceea ce privește producerea de energie electrică pe cărbune, termocentrale.Această anchetă jurnalistică se dorește a fi un mod de a atrage atenția asupra unor suspiciuni privind implicare unor organizații neguvernamentale(ONG-uri) în acțiuni care duc la blocări în sectorul energetic, sector care face parte din zona de securitate națională.Intensificarea acestor acțiuni, prin folosirea acestor ONG-uri finațate de state care au interes în zona energetică, pot duce foarte ușor la o blocare a activitățiilor economico-energetice ale României.
Schema de interese și acțiuni a Asociației Bankwatch Romania împreună cu o companie producătoare de energie față de principalul producătorul de energie electrică, Compania Energetică Oltenia
Mai jos vă vom prezenta schema prin care Asociatia Bankwatch Romania primește finanțare din exterior, acționând sub umbrela unei organizații neguvernamentale cu interes direct în zona energetică.Toate acțiuniile pe care le fac pe teritoriul României au un singur scop : blocarea producerii de energie electrică din resurse naturale(lignit), blocarea termocentralelor care la ora actuală au capacitatea de a asigura 30% din nevoia de energie electrică a statului român, ATENȚIE indiferent de condițiile meteo, care duce la o vulnerabilitate din puct de vedere al securității energetice.Acțiunile acestui ONG, coincidență sau nu, au fost demarate în același timp cu unele activități ale unei companii energetice, concurent direct al CEO și care au sediul în același oraș, aceeași țară iar coordonarea, controlul și finanțarea sunt ale aceluiași stat.
Noi supunem atenției publice și nu numai faptul că aceste două entități, un ONG și o societate provin, sunt coordonate și controlate de același stat.Asociația Bankwatch Romania este subsidiara unui ONG din Cehia, deci până la urmă este sub controlul Statului Ceh iar firma CEZ este proprietatea aceluiași stat, Cehia.Ambele acționează în așa fel încât pot duce la o destabilizare iar mai apoi preluarea zonei energetice naționale.Mai mult decât atât unele activități ale ONG-urilor sunt finanțate chiar de Uniunea Europeană.
Cine este Asociația Bankwatch Romania și cine o finanțează
Această asociație s-a făcut remarcată prin prezentarea unor așa numitor victorii împotriva Companiei Energetice Oltenia, prezentându-se ca o organizație care a salvat pădurile de la tăiere și mai ales care militează împotriva producătorilor de energie pe bază de cărbune.
În continuare vă vom prezenta unele aspecte foarte interesante și care atrag unele suspiciuni legate de activitatea pe care o desfășoară această asociație pe teritoriul României.
Asociația Bankwatch Romania este finanțată și se află sub coordonarea CEE Bankwatch Network
Conform documentelor pe care le avem și pe care vi le vom prezenta mai jos, Asociația Bankwatch Romania a fost înființată în anul 2012 și este de fapt o sucursală fiind controlată de un alt ONG, CEE Bankwatch Network care își are sediul în Cehia, Praga.
În același timp este și finanțat de către ONG-ul mamă din Cehia.Mai jos veți găsi un raport cu privire la finanțările pe care le-au primit doar în 2014.
Imediat după ce a fost înființată, din anul 2012, Asociația Bankwatch Romania începe o serie de acțiuni împotriva sistemului energetic românesc, mai ales cel din zona Oltenia, promovând în media și spațiul online că ar fi o organizație care militează împotriva producerii de energie electrică bazată pe cărbune.
Acțiunile pe care le face Bankwatch Romania finanțată chiar de Uniunea Europeană ducând inevitabil la destabilizarea sistemului energetic național
1) Uniunea Europeană și Asociația Bankwatch Romania finanțează platforma faracarbune.ro care de fapt este un îndemn : FĂRĂ CĂRBUNE!
Înființează o platformă online care are ca scop asumat, interzicerea activității de producere a energiei electrice bazată pe cărbune și mai ales o campanie de discreditare a unor insituții sau termocentrale( de ex.termocentrala Turceni).Interesant este și faptul că UE finanțează o asemena campanie care este destul de riscantă și care foarte ușor poate fi interpretată în sens negativ față de statul Român.
2) Acțiuni la toate instituțiile publice și CEO care duc la o blocare a activitățiilor energetice
Aceeași asociație, Bankwatch Romania începe să facă foarte multe plângeri și acțiuni la Agenția de protecția mediului Gorj, împotriva acordurilor de mediu date către CEO iar Garda de Mediu Gorj este bombardată cu plângeri și cererei prin care Garda de mediu este forțată să facă o serie de controale la CEO, intensificare acestor controale neducând la aspecte majore privind încălcări ale legislației de mediu.
Interesant este faptul că toate aceste plângeri duc la blocarea activității Complexului Energetic Oltenia, pentru că o dată depusă o plângere în instanță orice activitate este blocată și automat duce la o sistare a livrărilor de cărbune.
Cei care lucrează în acest ong știu că nu au nicio șansă, nu sunt reale aceste plângeri doar că trebuiesc făcute pentru a bloca activitatea CEO.
INCREDIBIL :
CEO a câștigat toate plângerile și contestațiile în instanță, depuse de către Bankwatch Romania
Dacă nu am înțeles care este scopul acestor plângeri, vom prezenta mai jos documentele din instanță cu privire la faptul că Bankwatch Romania a pierdut toate procesele, demersurile pe care le-au făcut fiind neântemeiate….nu există!
Declarații incendiare a Conducerii CEO : ”Am devenit ţinta atacurilor unor organizaţii non – guvernamentale”
”Cu toate că, societatea a făcut eforturi financiare substanţiale pentru implementarea măsurilor impuse în domeniul protecţiei mediului, singura societate cu instalaţii de desulfurare şi şlam dens, în ultima perioadă de timp, a devenit ţinta atacurilor unor organizaţii non – guvernamentale, care prin diverse căi de atac şi printr-o campanie mediatică acerbă încearcă să denigreze activitatea şi imaginea societăţii.”
”Pentru a rămâne pe piaţă se recurge la trucuri şi spionaj!”
”Există anumite interese din afara graniţelor ţării cu privire la piaţa de energie”
Că există anumite interese din afara graniţelor ţării cu privire la piaţa de energie, acest lucru este confirmat într-o oarecare măsură şi de managerul Laurenţiu Ciurel. Acesta a declarat că există planuri prin care se urmăreşte ca România să devină dependentă de surse energetice străine, prin minimizarea activităţii companiilor, încât ulterior acestea să fie închise sau vândute. „La graniţa de Est este un conflict cald, la ora aceasta. Ţările pierd independenţa energetică, apoi pe cea financiară. Când nu mai există companii de stat, cu acţionariat majoritar de stat, se poate vorbi de un pericol din punct de vedere al independenţei şi securităţii statului. Au planuri de business pentru a ocupa zone de influenţă cât mai mari şi pentru a face ca România să fie dependentă de surse energetice străine. Pentru a se ajunge aici, cel mai simplu este să se minimizeze activitatea propriilor companii de stat, să le aduci în situaţia de a le închide sau vinde”, a explicat Ciurel. În plus, fără a oferi mai multe detalii, şeful CE Oltenia a accentuat faptul că în momentul în care a respins propunerile FMI de închidere şi de restructurare a activităţii la CEO şi CNH, premierul Victor Ponta şi-a asumat anumite riscuri. „Acesta a declarat că datoria dumnealui este să ia decizii în favoarea companiilor româneşti şi a companiilor de stat şi nu a companiilor din alte state”, a mai precizat Ciurel. Din declaraţiile făcute a reieşit faptul că există o situaţie critică pe piaţa de energie, între producătorii de energie, totul ducând chiar la punerea în practică a unor acţiuni de spionaj. „S-a ajuns la canibalizarea pieţei de energie… Se face şi se ajung la orice fel de metode pentru a se da în cap adversarului, pentru a rămâne pe piaţă se recurge la trucuri şi spionaj” sursa impactingorj.ro
Compania cehă, CEZ este concurentul direct al CEO și parcă, ca un făcut planul de dezvoltare al CEZ se face exact în zona Olteniei.
Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA care, după procesul de transformare, asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judete: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman.
Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ a investit, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina, 1,1 miliarde Euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW. Construcţia parcurilor amplasate la nord de Constanţa s-a desfăşurat în mai multe etape – prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapă s-a desfăşurat în zona Cogealac şi Grădina, incluzând 101 turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW.
Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012, aceeași perioadă de când s-a înființat Asociația Bankwatch Romania
În 2011, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţine sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, a vând o capacitate totală instalată de aproximativ 18 MW şi o producţie de circa 70 GWh/an. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicandu-se astfel la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.
Coincidență sau nu, Sediile CEE Bankwatch Network și al CEZ Group coincid, sunt in aceeași țară și același oraș!
COMISIA EUROPEANĂ finațator al CEE Bankwatch Network, ONG-ul mamă al Bankwatch Romania
Curios este și faptul că CEE Bankwatch Network, ONG-ul mamă al Bankwatch Romania este finanțată foarte intens de către departamente ale Comisiei Europene.
Toate aceste detalii și documente pe care le-am prezentat pot fi un punct de plecare prin care instituțiile abilitate ale statului Român pot să elimine suspiciunile sau să se ia măsuri pentru a stopa aceste eforturi de destabilizare a sistemului energetic.
Considerăm că toate aceste detalii și coincidențe nu pot fi întâmplătoare mai ales coroborate cu ultimele cereri pe care le face UE față de Companiile energetice românești, cu mărirea certificatelor CO2 și cu anumite impuneri de norme de poluare.
Cu toate acestea CE Oltenia este singurul producător de energie electrică care a respectat angajamentele asumate prin Tratatul de Aderare, încadrându-se în valorile limită ale emisiilor de poluanţi conform Directivei 2001/80/CE.
Senatorul Dian Popescu, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României : ”Voi cere explicații organelor competente, deja ține de siguranța națională ceea ce ați prezentat!”
Senatorul Dian Popescu, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, ne-a declarat în exclusivitate că :
”Voi cere explicații organelor competente, deja ține de siguranța națională ceea ce ați prezentat.Conform fișei postului din cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională voi face demersurile pentru ca aceste aspecte pe care mi le-ați semnalat să fie în atenția acestor instituții.Mai ales că în acest moment vorbim de introducerea energiei în strategia de siguranță națională iar CEO este indispensabilă sistemului energetic național, asigurând echilibrarea sistemului în perioade de criză.”
Toate aceste acțiuni par coordonate pentru a destabiliza sistemul energetic al statului Român!
VA URMA!