Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind guvernanţa Platformei de Cloud Guvernamental care stabileşte standarde, reguli şi obligaţii necesare activităţilor operaţionale, procedurale şi tehnice de organizare şi funcţionare a infrastructurilor informatice şi a serviciilor de tip cloud.
Potrivit unui comunicat de presă al MCID, proiectul de act normativ şi nota de fundamentare se află pe pagina de internet a ministerului la link-ul: https://www.research.gov.ro/ro/articol/1029/transparenta-decizionala şi cei interesaţi pot transmite observaţii scrise.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că proiectul include sugestii de la mediul privat şi organizaţii neguvernamentale.
„Sunt convins că specialiştii vor recunoaşte că am consolidat lucrurile bune din ordonanţă, cum ar fi reguli clare pentru jurnalizarea evenimentelor, politica Cloud first, magazinul de aplicaţii (marketplace), în fapt adoptarea celor mai bune modele de la nivel global. Fără să pretindem că avem deja forma perfectă, avem la dispoziţie perioada de transparenţă, dezbaterea publică şi avizarea interministerială să lucrăm la detaliile de fineţe. În paralel, partenerii din proiect finalizează documentaţia tehnică a investiţiei şi vor lansa în lunile următoare procedurile de achiziţie”, a afirmat Burduja, citat în comunicatul de presă.
Proiectul de cloud guvernamental stabileşte cadrul pentru sisteme informatice ale instituţiilor publice „mai sigure şi mai reziliente”. Se urmăreşte creşterea eficienţei cheltuirii banului public, fără a mai avea instituţii publice care desfăşoară achiziţii separate de sisteme informatice, dacă serviciile aferente vor putea fi furnizate prin cloud-ul guvernamental.
De asemenea, se are în vedere transparenţa şi responsabilitatea – jurnalizare, audit, notificări, respectarea „strictă” a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
Un alt aspect al proiectului, arată sursa menţionată, este că se dă posibilitatea de interconectare mai uşoară a instituţiilor publice, reducând drumurile cetăţenilor la ghişee şi birocraţia, pe principiul „o singură dată” – statul cere o singură dată cetăţeanului o informaţie sau un document.
Pe 28 iunie 2022, Guvernul a adoptat OUG 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice.
„Asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ca pilon fundamental al accelerării transformării digitale a administraţiei româneşti, Platforma de Cloud Guvernamental va reuni proiecte aflate deja în implementare din domeniul e-guvernării, asigurând un cadru legal pentru stabilirea unei modalităţi unitare privind dezvoltarea sistemelor informatice la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice. Platforma de Cloud Guvernamental este livrabilul fundamental al investiţiilor în transformarea digitală a României din PNRR, care va reuni într-o singură arhitectură informatică, sigură şi consolidată, administraţia publică centrală şi locală, un cadru completat cu beneficiile care provin din utilizarea unui cloud hibrid şi implicarea mediului privat”, se precizează în comunicatul ministerului.
Sursa: AGERPRES