Deputat PSD: Este nevoie de mai multă disciplină în audiovizual

“Este nevoie de mai multă disciplină în audiovizual, iar responsabilitatea pentru informarea corectă și onestă a telespectatorilor trebuie împărțită între radiodifuzori și CNA”, declară deputatul PSD de București, Beatrice Tudor, secretarul Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, în contextul în care plenul Camerei Deputaților și al Senatului a votat astăzi noua componență a Colegiului Național al Audiovizualului, și în condițiile în care în plenul Camerei Deputaților a fost votată o inițiativă legislativă care obligă radiodifuzorii să facă distincția între fapte și opinii când vine vorba despre discuții pe teme medicale.

CNAAstfel, Beatrice Tudor a arătat că, pe de o parte, CNA are obligația nu doar de a veghea dacă posturile de radio și cele de televiziune respectă Legea audiovizualului, ci și de a acționa ca un garant al unei informări oneste, iar radiodifuzorii nu trebuie să sacrifice calitatea și buna-credință în detrimentul ratingului sau a abordărilor senzaționale, dar nefondate și neargumentate.

“Oricât de mult s-ar modifica cadrul legislativ, dovadă și actul normativ adoptat astăzi, Legea audiovizualului nu poate să devină echivalentul unui Cod Rutier.

Tudor BeatriceEste nevoie ca responsabilitatea pentru conținutul și calitatea programelor și informațiilor să fie împărțită între CNA și între posturile radio-tv.

Toată lumea înțelege nevoia de rating și de profit comercial, dar nimeni nu trebuie să accepte și să tolereze difuzarea de informații false, nefondate și lipsite de argumente științifice, doar de dragul spectacolului comercial. Este nevoie de mai multă disciplină și de mai multă responsabilitate în audiovizual”, a declarat Beatrice Tudor.

Deputatul PSD de București a mai arătat că această responsabilitate trebuie însușită de către părțile implicate.

“Sancțiunile nu cred că vor rezolva pe deplin problema. Pentru că o amendă va fi dată în cuantumul unei anumite valori, dar profiturile de pe urma unei informații false sau de pe urma unei reclame periculoase pot fi mult mai mari decât valoarea amenzii.

Iar a obliga radiodifuzorii să facă sau să nu facă anumite lucruri contravine libertății de exprimare, drept esențial pentru democrație și garantat de Constituție. De aceea este nevoie ca toată lumea care lucrează în audiovizual să-și însușească responsabilitatea care vine odată cu privilegiul de a avea milioane de români care te ascultă sau te privesc”, a mai spus Beatrice Tudor.

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare