REACȚIE FĂRĂ PRECEDENT / Complexul Energetic Oltenia – DEMONTEAZĂ – raportul prezentat de un ONG de mediu împotriva producătorilor de energie pe bază de cărbune!

Conform punctului de vedere remis redacției ecopolitic.ro, Complexul Energetic Oltenia, cel mai important producător de energie electrică și termică pe bază de cărbune din România, fiind singurul producător de energie electrică care nu este condiționat de vreme și pilonul principal al securității energetice naționale,  desființează practic, ultimele rapoarte lansate în spațiul public de organizațiile de mediu împotriva companiei.

Este o reacție fără precedent a unei companii românești împotriva unor atacurilor venite periodic din partea mai multor organizații de protecția mediului.

  • În premieră, CE Oltenia adresează mai multe întrebări ONG-urilor și publică mai multe date prin care demontează statisticile întocmite de organizațiile de mediu, punând ”la îndoială corectitudinea rapoartelor menite sa desființeze cu orice preț energia pe baza de cărbune.”

ce olteniaComplexul Energetic Oltenia – pilon important, în contextul ”intereselor” externe cu efecte negative asupra securității energetice a României ?

Conform unui document al MAE, accesat de ecopolitic.ro, privind Securitate energetică a României – ”România îşi dezvoltă politica energetică sub imperativele asigurării intereselor sale strategice”

Asta însemnă că ţara noastră, incluzând și Complexul Energetic Oltenia – pilon foarte important, are posibilitatea de a deţine un rol important în ecuația energetică regională iar la nivel naţional asigurarea securităţii energetice, este un obiectiv strategic.

Conform aceluiași document, principalul obiectiv şi direcţie prioritară generală a României în domeniul securităţii energetice, cu relevanţă pentru politica externă, se referă la:

  • ”Valorificarea producţiei interne şi diversificarea surselor şi rutelor de transport energetic prin România, de natură a conduce la consolidarea rolului RO ca actor activ în promovarea securităţii energetice la nivel regional. În mod tradiţional RO a putut oferi în decursul multor decenii o expertiză deosebită în producţia de energie (mai ales hidrocarburi) la care se adaugă îndelungata tradiție a industriei românești producătoare de utilaj energetic.” – document MAE.

securitate energeticaȚinând cont de ceea ce am prezentat mai sus, extrase din documentul ”Securitatea Energetică a României”, se observă că energia – inclusiv energia produsă pe bază de cărbune – a devenit o zonă de interes național-europeană.

Această potențială zonă de interes a făcut ca, imediat, să intre în scenă anumiți ”actori” – Este evident faptul că acești ”actori” nu-și doresc ca România să devină un jucător important în piața de energie și apelează la diverse acțiuni pentru slăbirea acestor capacități energetice importante, cum ar fi producerea energiei pe bază de cărbune – în speță Complexul Energetic Oltenia.

  • M-am ferit să spun că acești ”actori” externi ar fi apelat la aceste ONG-uri pentru a distruge sau a afecta negativ activitatea celui mai important producător de energie pe bază de cărbune din România –  CE Oltenia, în consecință și slăbirea capacității României de a juca un rol important în regiune, dar nu pot să nu observ succesiunea și coordonarea suspectă a acestor atacuri – sau să nu-mi pun întrebări cu privire la corectitudinea acestor acțiuni, să am o ”suspiciune rezonabilă” – față de ce se întâmplă.

Vă recomand să citiți cu atenție un articol publicat cu ani în urmă, care a avut ca efect – o ”pauză” a acestor acțiuni ale unor organizații de mediu împotriva Complexului Energetic Oltenia.

ONG-uri suspecte de atentat la siguranța națională!

În continuare vă prezentăm comunicatul Complexului Energetic Oltenia, integral, pentru a observa cum, punct cu punct, toate aspectele invocate de ONG-ul respectiv sunt demontate:

”PUNCT DE VEDERE AL CE OLTENIA FATA DE RAPOARTELE INTOCMITE DE ORGANIZATIILE DE MEDIU

23 noiembrie 2018

ceo mediuReprezentantii ONG-urilor de mediu revin periodic, in spatiul public, cu cate o informare bazata pe situatii statistice intocmite cu multi ani in urma (inclusiv in anul 2009).

In mod firesc, pentru cei interesati, cifrele care vor sa induca ideea imbolnavirii populatiei si/sau producerii a mii de decese din cauza termocentralelor pe carbune ridica o serie de intrebari asupra unor aspecte de genul:

  • Care este aria geografica in care au fost inregistrate decesele invocate ?
  • – Care a fost varsta decedatilor ?
  • – Au suferit persoanele decedate si de alte afectiuni ?
  • – Care erau conditiile de viata ale decedatilor: tipul de locuinta, tipul de incalzire a locuintei, erau fumatori cronici sau nu ?
  • – Ce alti poluatori existau in zonele bolnavilor (ex: industria siderurgica, chimica, sau cea a materialelor de constructii) ?
  • – Exista date comparative intre incidenta afectiunilor incriminate pentru decesele premature la grupe de populatie din zone neutre fata de salariatii CE Oltenia care sunt expusi cel mai mult la actiunea factorilor nocivi ?
  • Din acest punct de vedere, tinem sa readucem la cunostinta opiniei publice ca, la nivelul CE Oltenia, numarul de personal inregistrat cu boli profesionale reprezinta 0,5 % din numarul total de salariati, fiind incluse in aceasta statistica nu numai afectiunile respiratorii, ci si afectiuni auditive sau discopatii lombare. In aceste conditii, cum ar putea energia pe baza de carbune sa afecteze sanatatea a mii de cetateni de pe teritoriul tarii?
  1. Termocentralele pe carbune sunt acuzate ca reprezinta „cea mai importanta sursa de mercur din Europa”, in conditiile in care valorile concentratiilor de mercur determinate in ultimii 3 ani, in zona de influenta a CE Oltenia, sunt nedetectabile, avand valori sub 0,01 μg/l – SLD (sub limita de detectie), iar limita admisa de legislatia in vigoare este de 0,05 mg/l.
  2. Termocentralele pe carbune sunt acuzate ca „emit cantitati semnificative de pulberi in suspensie, dioxid de sulf si oxizi de azot”, in conditiile in care valorile acestor emisii nu depasesc limitele legale admise, existand instalatii de desulfurare a gazelor de ardere puse in functiune incepand din anul 2011 si instalatii de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii, provenite din procesul de ardere, puse in functiune incepand din anul 2010. De asemenea, niciuna dintre centralele aferente CE Oltenia nu figureaza in clasamentul celor mai mari generatoare de emisii de SO2 sau de NOx din Europa, care se regaseste in raportul EUROPE’S DARK CLOUD publicat de aceleasi organizatii de mediu.
  3. Termocentralele pe carbune sunt acuzate ca „emit gaze cu continut de metale grele (plumb, arsen, beriliu, crom) si dioxina”, desi acestea sunt specifice altor domenii de activitate, precum medicina, industria prelucratoare de aliaje speciale, procesele de sinteza ale unor erbicide, dezinfectanti sau in instalatiile de ardere a gunoaielor menajere.

Informatiile mai sus prezentate, precum si faptul ca legislatia in vigoare nu impune monitorizarea emisiilor de metale grele sau de dioxina din procesul de ardere a carbunelui, pun la indoiala corectitudinea rapoartelor menite sa desfiinteze cu orice pret energia pe baza de carbune. De acest tip de energie beneficiaza inclusiv sustinatorii energiilor neconventionale, in special in aceasta perioada rece a anului, considerata de catre ONG-urile de mediu tocmai potrivita pentru lansarea unui nou raport care incearca sa convinga populatia ca va fi cu mult mai sanatoasa daca va utiliza energia electrica in mod aleatoriu, asa cum o pot livra in sistem producatorii de energie regenerabila.” – comunicat al CE OLTENIA.

Pentru a avea tabloul complet vă prezentam si raportul transmis de către ong-ul respectiv:

ong uri”Raport poluare: companiile energetice pe bază de cărbune lasă oamenii fără bani în buzunar și fără aer

Berlin, Germania, 20 noiembrie 2018 – Companiile europene producătoare de energie din cărbune continuă să transfere costul energiei murdare asupra societății. Poluarea aerului de la termocentralele lor pe cărbune împovărează oamenii din Europa atât cu probleme de sănătate, cât și cu costuri de miliarde de Euro, conform modelării detaliate dintr-un nou raport.

Intitulat „Ultima suflare: Companiile energetice pe cărbune care îmbolnăvesc Europa”, raportul publicat de Climate Action Network Europe, scris si susținut de Europe Beyond Coal, Sandbag, Greenpeace CEE și European Environmental Bureau (beyond-coal.eu/last-gasp), dezvăluie costurile ascunse provocate de companii producătoare de energie din cărbune. Pentru a arăta clar responsabilitatea fiecărei companii la nivelul anului 2016 [1], au fost utilizate tehnologiile de ultimă oră și modelarea datelor meteorologice.  

Conform raportului, zece companii au fost responsabile pentru două treimi din efectele negative asupra sănătății cauzate de producția de energie electrică din cărbune. Cu cele 91 de termocentrale pe cărbune, pe care le operează aceste zece companii, sunt responsabile de 7.600 de decese premature, 3.320 de cazuri noi de bronșită cronică, peste 137.000 de zile cu simptome astmatice la copii, și până la 22 de miliarde de euro în costuri.

Companiile pe cărbune din Germania domină lista, deoarece numai în această țară se află 36% din producția de energie electrică pe bază de cărbune în UE. În timp ce patru dintre cele 10 companii cele mai poluante au principalele termocentrale pe cărbune în Germania (RWE, EPH, Uniper și Steag), RWE este cea mai dăunătoare companie pentru sănătatea oamenilor. Trei companii provin din Polonia (PGE, ENEA și ZE PAK) și câte una din Spania (Endesa), Cehia (ČEZ) și Bulgaria (Holding Energy din Bulgaria).

„Companiile de cărbune precum RWE din Germania știu foarte bine problemele de sănătate de care sunt responsabile. Dar, după cum arată acest raport, impactul poluării lor este mult mai larg și mai grav decât este în general înțeles. Europa este o regiune dens populată, iar o termocentrală pe cărbune din orice țară amenință sănătatea oamenilor din întreaga Europă „, a spus Kathrin Gutmann, directorul campaniei Europe Beyond Coal. „Renunțarea treptată la producția de energie electrica din cărbune până în 2030 va îmbunătăți sănătatea pentru nenumărate persoane”.

Patru companii românești apar în topul 30 – CE Oltenia (locul 16), CE Hunedoara (17), CET Govora (22) și CET Oradea (28), deși intre timp aceasta din urmă – CET Oradea – a renunțat la producția pe cărbune și a trecut pe gaz. Aceste companii sunt deținute de Guvernul român (fie la nivel central, fie la nivel local), iar dacă ar fi combinate, ar fi a cincea companie cea mai toxică din UE.

Costurile semnificative de sănătate sunt similare cu veniturile pe care le obțin aceste companii pentru vânzarea energiei electrice pe bază de cărbune – sau cu mult peste ele. De exemplu, costurile de sănătate cauzate de CE Hunedoara se ridică la aproximativ 386 EUR/MWh, în comparație cu un preț mediu al energiei electrice cuprins între 40-60 EUR/MWh în Romania.” – sursa: Greenpeace CEE, Romania

Va urma!

Iulian Ionescu

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare