Ministrul moldovean al Apărării: Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost traversat ilegal de rachete ruseşti și în mai

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost traversat ilegal de rachete ruseşti şi în luna mai. Declarațiile au fost făcute de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la emisiunea Punctul pe Azi, de la TVR Moldova, potrivit Știrile TVR. 

Potrivit ministrului, atunci, cazul nu a fost documentat. Referindu-se la dotarea cu sisteme care ar asigura securitatea spațiului aerian al Republicii Moldova, ministrul a spus că acest lucru nu este posibil în prezent, din cauza costurilor uriaşe.

Anatolie Nosatîi, ministrul moldovean al Apărării: „Am fost martori la acest incident a doua oară, când am avut survolarea spațiului aerian. A fost ceva aproximativ prin regiunea transnistreană, niște zboruri prin luna mai, dacă nu greșesc. Au fost niște cazuri care au fost puțin documentate, fiindcă era o intensitate destul de mare atunci în spațiul aerian, în apropierea Republicii Moldova”.

Potrivit lui Nosatîi, sistemul de securitate antiaeriană trebuie să corespundă teritoriului și reliefului Republicii Moldova.

Un studiu realizat în 2009, de partenerii occidentali, arată necesitatea dotării cu mai multe sisteme de radare la diferite înălțimi și cu posibilitatea de acoperire a teritoriului național și a celui adiacent, până la o distanță de 250 de km.

Anatolie Nosatîi, ministrul moldovean al Apărării: „Ce ține de capacitatea de intervenție, iarăși se eșalonează la nivel tactic, operațional și strategic și respectiv impune achiziționarea sau dotarea cu diferite sisteme. Nivel tactic vorbim despre rachete de distanță mică și medie, la nivel operativ cu o distanță de 40-80 de km și la nivel strategic niște sisteme mai performante ce ar depăși 200 de km”.

Un sistem închegat care să asigure securitatea spațiului aerian al Republicii Moldova ar costa aproximativ 500 de milioane de euro. Sunt costuri colosale, pe care statul nu și le poate permite în prezent, mai spune minsitrul Apărării.

Anatolie Nosatîi, Ministrul Apărării: „Trebuie să fie lansate niște programe de înzestrare de lungă durată, eșalonate și coordonate în timp și finanțe. Nu este posibil ca astăzi, chiar având acea sumă și de cumpărat de la un magazin de undeva, la un depozit, de la un producător fiindcă fiecare producător are nevoie de timp să facă acest echipament, iar producerea durează 2-3 ani, posibil și mai mult. Respectiv, construirea unui sistem integral cu sisteme de radiolocații și sisteme de interceptare ar dura minimum 3-7 ani”.

Deocamdată, protejarea spaţiului aerian al Republicii Moldova depinde de performanța de apărare a Ucrainei, mai spune ministrul Nosatîi.

În 10 octombrie, trei rachete ruseşti au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova şi au traversat zona deschisă pentru folosirea aeronavelor civile, dar şi depozitele cu armament de la Cobasna.

Ministrul moldovean al Apărării susţine că nu există garanții că astfel de incidente nu vor mai fi înegistrate şi a dezmintit informaţiile precum că mai multă tehnică militară din România ar fi livrată în Republica Moldova. Potrivit lui Anatolie Nosatîi, echipamentul este parte a unui exerciţiu militar, desfăşurat în România.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare