Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, în videoconferinţa cu prefecţii, prganizată pentru pregătirea sezonului rece, că în acest moment pot să transmită fără temere că avem cantităţile necesare de energie şi de gaze naturale. Şeful Executivului a cerut mai multă coordonare şi dialog inter-instituţional pentru problemele iernii, iar autorităţile să semnaleze orice problemă cu care se confruntă, pentru a ştii despre ea din vreme şi pentru a lua măsuri în timp oportun.
”Este cred momentul oportun să putem să desfăşurăm această analiză. Practic, aş dori să se înţeleagă faptul că nu acum luăm măsurile pentru pregătirea tuturor instituţiilor şi identificarea responsabilităţilor şi a demersurilor întreprinse la nivelul autorităţilor locale, pentru pregătirea sezonului de iarnă 2022-2023. Astăzi discutăm despre ceea ce s-a realizat până în acest moment, o evaluare a nivelului de pregătire, a stadiului în care se derulează activităţile şi măsurile pregătitoare, astfel încât să putem să avem siguranţa că suntem pregătiţi pentru sezonul de iarnă. Am convingerea că aşa cum au fost coordonate activităţile la nivelul fiecărui minister în parte, cu responsabilităţile cuvenite fiecărei instituţii, fie că vorbim de Ministerul de Interne, Educaţiei, este nevoie ca în perioada imediat următoare să avem foarte clar elementele de prioritate pe care putem să le rezolvăm de la nivelul Guvernului, administraţiei centrale şi să continuăm să colaborăm cu structurile din teritoriu, astfel încât să putem să intervenim individual, acolo unde este nevoie”, a spus premierul în videoconferinţă.
Premierul a precizat că ”există planuri la nivelul fiecărei prefecturi, la nivelul fiecărui autorităţi administrativ teritoriale”
. ”Planurile acelea trebuie în continuare să fie verificate şi desigur, prin structuri foarte bine destinate, să continuăm monitorizarea şi coordonarea pentru punerea în aplicare am ăsurilor prin planuri, iar de la nivel central să verificăm toate aceste demersuri întreprinse, aşa cum au fost ele solicitate şi transmise fiecărei prefecturi în parte”.
Şeful Executivului a adăugat: ”S-a discutat foarte mult despre capacitatea noastră de asigurare a energiei şi gazelor, în acest moment putem să transmitem fără temere că avem cantităţile necesare de energie şi de gaze naturale. Se întreprind în continuare demersuri pentru a putea să suplimentăm şi să avem garanţia rezervelor, astfel încât să fim în măsură ca, în funcţie de condiţiile meteorologice, să putem să intervenim, chiar şi în cele mai complicate condiţii meteo”.
El a precizat că aceste demersuri au fost discutate încă din luna iunie, la nivelul Guvernului, cu toate instituţiile, despre modul în care se demarează măsurile şi să existe garanţia că aceste planuri sunt duse la bun sfârşit. ”Este, pentru fiecare dintre noi, dar îndeosebi pentru dvs, autorităţile locale, o responsabilitate pe care o avem faţă de cetăţeni, este o responsabilitate despre care vorbim în fiecare an şi aici nu cred că este nevoie să intrăm în foarte multe detalii şi să discutăm prea mult pentru că am convingerea că au fost antamate toate aceste subiecte şi au reprezentat priorităţi pe agenda de lucru a fiecăruia”, a mai declarat premierul.
Şeful Executivului a mai spus că îi îndeamnă pe toţi ca în perioada următoare ”să existe mai multă coordonare şi dialog interinstituţional, atât pe verticală cât şi pe orizontală şi să semnaleze orice problemă cu care se confruntă, pentru a ştii despre ea din vreme, pentru a lua măsuri în timp oportun”.