În zilele următoare va fi făcută publică evaluarea realizată de experții europeni privind stadiul tehnic al pregătirii României pentru aderarea la spațiul Schengen, a confirmat vineri seară, la TVR INFO, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Împreună cu prezentarea raportului MCV, ar constitui cel puțin două elemente concrete care să reflecte obiectiv pregătirea țării noastre pentru acest pas mult așteptat, a explicat el. În intervenția din cadrul emisiunii „Tema Zilei”, purtătorul de cuvânt a subliniat că primul element din direcțiile pe care merge Guvernul pentru a obține anul acesta un răspuns afirmativ în dosar este reprezentat de legile justiției, relatează Știrile TVR.
Întrebat despre semnificația rezoluției adoptate săptămâna aceasta de Parlamentul de la Haga, purtătorul de cuvânt al Executivului a ținut să remarce că „sunt foarte multe nuanțe acolo și nu sunt neapărat descurajatoare”. „Aș spune într-o cheie realistă că este o nouă etapă în acest proces de decizie politică, care până la urmă stă la baza recunoașterii faptului că țara noastră a făcut progrese importante, care până la urmă, pe merit, ar putea determina primirea noastră în spațiul Schengen”, a declarat vineri seară, la TVR INFO, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„În cazul particular al Țărilor de Jos, aș vrea doar să vă amintesc – cei care au urmărit subiectul încă de la momentul aderării noastre la UE își amintesc – faptul că Olanda la acea vreme a fost una dintre țările care au așteptat foarte mult până a recunoaște faptul că România merită să intre în Uniunea Europeană și pe fondul acelor condiții legate de justiție și afaceri interne. Deci este, dacă doriți, o atenție pe care în mod constant Olanda, care, să nu uităm acest lucru, este principalul investitor din țara noastră, cu aproape 10 miliarde de euro investiți, ceea ce înseamnă până la urmă nu doar atenție, dar și recunoașterea valorii pe care România o reprezintă la nivel european, tratează subiecte legate de funcționarea statului de drept și zona de respectat pe partea de criterii de aderare la spațiul Schengen. În acest context, așa cum și premierul a spus-o, nu doar ieri și astăzi (joi și vineri n.r.), dar inclusiv la întâlnirea pe care a avut-o la baza militară Cincu zilele trecute, alături de domnul președinte Klaus Iohannis și de premierul Țărilor de Jos, domnul Rute, deschiderea pe care România o arată inclusiv față de partenerii olandezi în legătură cu stadiul pregătirii țării noastre”, a adăugat Cărbunaru.
Potrivit purtătorului de cuvânt, zilele trecute s-a încheiat evaluarea pe această temă. După cum anunțase ministrul de Interne, este vorba despre o evaluare voluntară, cu experți din statele membre.
„Concluziile acestei evaluări vor fi prezentate oficial chiar săptămâna viitoare, din câte am înțeles, dar, din ceea ce știm până la acest moment, vom avea de-a face cu o confirmare a faptului că eforturile pe care România le-a făcut până acum corespund standardelor Schengen. De altminteri, și ministrul Afacerilor Interne astăzi fiind întrebat pe această temă a amintit faptul că, de ani de zile, România își îndeplinește obligațiile ca și un stat membru Schengen de facto și că pe acest criteriu merităm până la urmă primirea acestui stat și de jure, în contextul în care, în pofida acestei situații dificile generate la granița noastră de agresiunea militară rusă din Ucraina – sunt peste 2 milioane și jumătate de cetățeni ucraineni care au putut trece frontierele țării noastre în condiții corecte, bune, valide din punct de vedere al standardelor europene – și e doar o parte din ceea ce România a demonstrat inclusiv în ultima perioadă, că este dispusă să își asume în această parte a Europei”, a subliniat el.
Cărbunaru a ținut să precizeze în acest context că inclusiv mediul de afaceri din România a reacționat, prezentând beneficiile aderării la spațiul Schengen pentru România și pentru români. „Este un argument în plus poate și în legătură cu maturitatea pe care societatea noastră o demonstrează în această perioadă în care, desigur, după acești ani de așteptare, și pe fondul legitim al eforturilor făcute și pentru securizarea frontierelor, și pentru reformele din justiție, dar și pentru acest parteneriat cu statele europene din spațiul Schengen, România și-a arătat nu doar disponibilitatea, ci și capacitatea de a respecta aceste standarde”, a adăugat el.
Întrebat pe ce direcții merge guvernul pentru a maximiza șansele ca România să intre în acest an în spațiul Schengen, Dan Cărbunaru a subliniat că primul element este legat de legile justiției, „care reflectă și dialogul pe care Ministerul Justiției, Guvernul României l-au avut în toată această perioadă cu experții Comisiei Europene, societatea civilă, asociațiile de magistrați, cu toți cei interesați pentru a elabora un pachet conform cu standardele europene și care să întrunească, până la urmă, solicitările în sens larg pe care MCV le trasează”.
„Acest lucru ne generează și speranța ca, în perioada următoare, experții Comisiei Europene, o dată cu prezentarea raportului MCV, să pună cumva în lumină progresele pe care România le-a făcut în acest domeniu„, a subliniat el.
„În zilele următoare, după cum spuneam, există și această evaluare făcută de experții europeni pentru stadiul tehnic al pregătirii României pentru aderarea la spațiul Schengen, deci sunt cel puțin două elemente concrete care în perioada următoare vor reflecta în mod obiectiv pregătirea noastră”, a reiterat Dan Cărbunaru. Dialogul continuă.