Cristoiu: PSD a început delimitarea publică de Iohannis şi de PNL, în perspectiva alegerilor din 2024

Jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu a declarat, într-o emisiune tv, în contextul demisiei lui Vasile Dîncu de la Ministerul Apărării şi a polemicilor din ultimele zile cu liberalii, că PSD a început operaţiunea de delimitare de PNL şi de Iohannis, în perspectiva alegerilor din 2024.

„A început o campanie de rămân cu tine, dar arăt că nu sunt cu tine. Începe o delimitare publică a PSD în primul rând de Klaus Iohannis. Domnul Klaus Iohannis este din punct de vedere politic un cadavru viu. S-a terminat. Cine dă în el acum are de câştigat. Acum trebuie să incepi sa te inarmezi electoral. Despre Vasile Dincu e greu de spus ca e pesedist. El e mai degraba tefelist. De aia m-a si mirat declaratia cu Ucraina. Poate ca a facut-o dinadins ca sa provoace un scandal. Dincu nu e omul care sa faca declaratii iresponsabile. Si atunci vom avea o a treia semnificatie, inarmarea lui Dincu pentru a candida la prezidentiale”, a arătat Cristoiu.

Ion Cristoiu exclude posibilitatea ca demisia lui Vasile Dîncu să fi pornit de la declaratiile acestuia privind initierea unor negocieri de pace cu Rusia de catre marile puteri in numele Ucrainei si spune ca fostul ministru avea propria agendă, ceea ce l-a pus in conflict cu presedintele Iohannis.

„Cred ca este o diversiune ipoteza ca totul a plecat de la declaratia lui Dincu. Pentru ca pentru acea declaratie nu demisioneazaa nimeni. El a si explicat prima data ca e o rupere din context. Problema e ca era inevitabil conflictul dintre cei doi. Mai tineti minte ca noi am avut un ministru Ciuca la Aparare? Nu, nu exista pentru ca era ala de la Cotroceni, da? Veti observa ca Dincu avea o agenda a lui. S-a dus in multe locuri, nu numai la intalniri cu membrii NATO. A fost in Israel, in Georgia. Aparea foarte des la televizor. Este clar ca Dincu folosea si el la randul lui aceasta functie pentru agenda lui personala si probabil pentru niste ambitii pe care le presupun. In aceste conditii, el a intrat in conflict automat cu Klaus Iohannis pentru ca, din ce stim pana acum, cu Iohannis nu poti sa lucrezi. Cu sefii de servicii, cu toti, repeta scena cu paltonul. Adica te duci la el si nu poti sa-i zici nimic, nici macar sa-l convingi” , a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gindurile lui Cristoiu, de la Smart TV.

Ion Cristoiu spune ca acest conflict este mai vechi si a fost alimentat situatia creata de razboiul din Ucraina cand multe din intelegerile liderilor europeni, inclusiv români, sunt secrete, fiind stiute numai presedinte sau numai de ministrul Apararii, ambii avand interese/relatii personale de aparat.

„Cred ca acest conflict dureaza mai demult. Asta a fost un pretext si si o diversiune pentru presa ca sa nu discute. In cazul Apararii, exista decizii care te pot avantaja sau dezavantaja. Adica tu, ministrul Apararii, poti sa cumperi corvete de la o tara, presedintele care s-a inteles cu alta tara sa vrea altceva. ( ) Acest domeniu al apararii, ca si cel al Externelor, este un domeniu in care tu personal obtii niste avantaje. Tu, presedinte, te duci la Consiliul UE. Klaus Iohannis. Si stai de vorba. Daca stai de vorba cu Macron nu-l intrebi ce mai face sotia. Ala zice ar fi bine sa cumparati de la noi, cutare, cutare.., Bine, zice el. Si cand te duci acasa dai de Dincu care zice eu nu vreau. Tine si de interesul personal. Una e sa rezolvi tu si alta e sa-I spui lui Macron, da, dar trebuie sa vorbesc cu Dincu . Si ala zice pai vorbesc eu cu Dincu. Dincu banuiesc ca s-a angajat si el si zice ca trebuie sa vorbeasca cu presedintele. Acest lucru s-a accentuat in timpul razboiului din Ucraina pentru ca la nivel de lideri politici si cu atat mai mult la liderii nostri politici, are doua fete. Faţa oficiala si faţa neoficiala, foarte multe intelegeri pe sub masa, secrete, discrete, pe care trebuie sa le stie numai presedintele sau numai Dincu” , a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune ca demisia lui Vasile Dincu poate fi si semnalul unei delimitari publice a PSD de Iohannis si de guvernarea Ciuca, in perspectiva alegerilor din 2024, daca luam in calcul aparitia unui clip in care social-democratii il ataca pe seful statului din cauza pensiilor.

„Exista un clip, facut de PSD, in care il face pulbere pe Iohannis in legatura cu pensiile. De ce si-a dat demisia acum? Pentru ca PSD se pregateste sa plece, pentru ca incepe sa deconteze groaznic tot ce face Guvernul. Si aici e ceva in neregula. Nu, nu se retrage. A inceput o campanie de raman cu tine, dar arăt ca nu sunt cu tine. Incepe o delimitare publica a PSD in primul rand de Klaus Iohannis. Domnul Klaus Iohannis este din punct de vedere politic un cadavru viu. S-a terminat. Cine da in el acum are de castigat. Acum trebuie sa incepi sa te inarmezi electoral. Pai nu te inarmezi si ai si inceput razboiul. Deocamdata, Klaus Iohannis nu s-a suparat. Cu Dincu nu s-a inteles mult timp, dar a asteptat momentul ca ruptura dintre el si Dincu sa fie pusa pe seama acelei declaratii. Si aici banuiesc ca asteapta un moment cand PSD, zice el, sa faca o greseala din punct de vedere electoral, ca sa le dea un raspuns, dar nu sa-i debarce. La ora actuala, daca adaugam acel clip, constatam ca PSD se pregateste de alegeri, se inarmeaza”, a sustinut publicistul.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare