Conform unei informații de ultim moment, obținută în exclusivitate de ecopolitic.ro, în cadrul ședinței de Guvern s-a adoptat o Hotărâre a Guvernului privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşiuța, judeţul Gorj, la o capacitate de 3.000.000 milioane tone/an”
În această hotărâre este vorba de deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşiuța, din judeţul Gorj, la o capacitate de 3.000.000 milioane tone/an.
Cariera Roşiuța este parte din cadrul Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. – societate înfiinţată în baza Hotărârii Guvernului nr.1024/2011 prin fuziunea prin contopire a S.C. Complexul Energetic Turceni S.A., S.C. Complexul Energetic Rovinari S.A., S.C. Complexul Energetic Craiova S.A. şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia S.A. Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. este succesoarea în drepturi şi obligaţii a fiecărei societăţi fuzionare.
Cariera Roşiuța este situată în judeţul Gorj, pe teritoriul comunelor Ciuperceni, Mătăsari, Slivilești şi al oraşului Motru.
Implementarea proiectului de act normativ va contribui la creşterea eficienţei economice a exploatării lignitului prin reducerea timpilor de staţionare a utilajelor şi eliminarea operaţiunilor tehnologice suplimentare datorate refuzului proprietarilor de a ceda terenurile, cu efecte pozitive asupra:
– posibilităţii realizării producţiei de lignit necesară producerii energiei electrice în termocentralele racordate la sistemul energetic naţional, contribuind astfel la menţinerea stabilităţii energetice naţionale;
– exploatarea raţională a zăcământului de lignit;
– contribuţia la realizarea obiectivelor strategiei energetice naţionale.
Obiectivele socio-economice ale proiectului de act normativ sunt:
– reducerea costurilor de exploatare a zăcământului de lignit cu implicaţii asupra preţului de cost al energiei electrice produsă;
– asigurarea ocupării forţei de muncă;
– dezvoltarea economică şi socială a localităţilor din zona exploatării miniere.