Erdogan: Sancțiunile SUA nu pot afecta relațiile Turcia-Iran

Ankara și Teheranul trebuie să împiedice sancțiunile din S.U.A. să afecteze țările vecine să își atingă obiectivele bilaterale, a declarat joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Trebuie să oprim sancțiunile împotriva Iranului, care ne împiedică să atingem țintele noastre”, a declarat Erdogan la Forumul de afaceri Turcia-Iran din capitala turcă Ankara.

El a spus că Turcia este pregătită să-și îndeplinească obligațiile ce îi revin pentru a atinge nivelul dorit al comerțului bilateral cu Iranul.

„Nimeni nu ar trebui să se aștepte ca noi să închidem relațiile economice și comerciale cu Iranul din cauza sancțiunilor”, a adăugat președintele turc.

Erdogan a declarat că sancțiunile asupra Iranului ar putea fi transformate într-o oportunitate pentru ambele țări de a-și spori relațiile bilaterale.

În august, SUA a reimpus o nouă rundă de sancțiuni care vizează în principal sectorul bancar din Iran. O a doua fază a sancțiunilor – care vizează sectorul energetic al Iranului – a intrat în vigoare pe 5 noiembrie, deși Washingtonul a acordat o temporizare de 180 de zile celor opt cumpărători de petrol iranieni, inclusiv Turcia. Președintele iranian Hassan Rouhani, la rândul său, a declarat că Teheranul se confruntă cu un embargou „crud și nedrept”.

„Acest embargou poate fi atât o amenințare, cât și un prejudiciu, care poate atât să diminueze volumul comerțului, cât și să ne limiteze relațiile, însă putem să facem un plan bun și să transformăm aceste amenințări în oportunități”, a spus Rouhani.

El a spus că potențialul economic dintre țări este „mai mare ca niciodată”.

Președintele iranian a invitat oamenii de afaceri turci să investească în țara sa în domeniul energiei.

Iran erdogan„Suntem gata să alocăm investitorilor toate porturile, terenurile și facilitățile necesare, dacă investitorii turci doresc să investească în orice zonă din Iran pentru a construi rafinării și a opera în domeniul petrochimiei”, a spus Rouhani.

Erdogan a afirmat că vizita lui Rouhani constituie o piatră de hotar în negocierile de extindere a acordului comercial preferențial. El a adăugat că țările doresc să mărească volumul comerțului bilateral cu 30 de miliarde de dolari. Cei doi lideri au participat la cea de-a 5-a reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel înalt TurciaIran, unde au discutat despre relațiile bilaterale și evoluțiile regionale și internaționale.(AA)

sursa: AA cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare