Preşedintele Klaus Iohannis, preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu vor participa, marţi de la ora 12.00, la Conferinţa internaţională „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional” iniţiativă de preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu, conform agendei afişate pe site-ul forului legislativ.
Astfel, în deschiderea Conferinţei vor avea intervenţii următorii invitaţi: preşedintele Klaus Iohannis, preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu, preşedinta interimară al Senatului Alina Gorghiu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu şi premierul Nicolae Ciucă.
Conform Senatului, evenimentul urmăreşte să constituie un for de dezbateri aplicate, convergent la nivel naţional şi european, care să capaciteze potenţialul femeilor din Parlamentul României, deopotrivă de la putere şi din opoziţie, în vederea asigurării egalităţii de şanse la ocuparea posturilor de conducere la nivel de leadership în sfera politică, economică şi publică.
Totodată, conferinţa vizează identificarea unor mecanisme legislative care să conducă la eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, în sferele publice şi private, inclusiv a traficului, exploatării sexuale şi a altor tipuri de exploatare.
Structurată pe patru sesiuni de prezentări şi dezbateri, conferinţa va aborda următoarele teme de interes: situaţia egalităţii de gen în România, programe şi politici publice europene în domeniu, accesul femeilor în poziţii de conducere, discriminarea, violenţa domestică, sexismul sistemic şi eficienţa cotelor de gen în promovarea unei reprezentări echitabile a femeilor în politică.
De asemenea, discuţiile se vor concentra asupra modalităţilor concrete prin care poate fi îmbunătăţită legislaţia actuală privind promovarea egalităţii de şanse şi eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex în sectorul public şi privat.
Cu prilejul conferinţei va fi lansată Platforma femeilor parlamentare din România, legislatura 2020 – 2024, care are scopul de a oferi femeilor alese în Parlament o voce unitară, în vederea multiplicării demersurilor singulare, adoptării unei abordări curajoase a problematicii de gen şi identificării celor mai bune soluţii pentru problemele femeilor din România, dincolo de orice afiliere politică. Această Platformă constituită la nivelul legislativului român este cu atât mai necesară cu cât, în ţara noastră, reprezentarea politică a femeilor este departe de a fi satisfăcătoare: doar 17% în Parlament şi 9% în Guvern, în timp ce în UE media femeilor în parlamentele naţionale este de 39,5%.
La nivelul Parlamentului European există un proiect de reformă a Actului electoral al Uniunii Europene care prevede introducerea de cote pentru a asigura egalitatea de gen. Senatul României susţine Planul de Acţiune privind Egalitatea de Gen şi s-a angajat să facă paşi importanţi în asigurarea echilibrului de gen la nivelul leadership-ului politic.
În acest sens, conferinţa are ca obiectiv promovarea iniţiativei legislative privind introducerea unei cote minime de 33% pentru reprezentarea femeilor şi bărbaţilor în Parlament, recent adoptată de Senat, a celei care prevede introducerea unei cote de 30% la alegerile locale şi în consiliile de administraţie, precum şi a iniţiativei privind finanţarea partidelor politice în funcţie de numărul de femei şi tineri pe listele electorale. La eveniment vor participa personalităţi politice marcante din România şi Uniunea Europeană, ambasadori şi şefi de misiuni acreditaţi la Bucureşti, precum şi experţi naţionali şi internaţionali.