Ambasada Chinei în România a organiza joi, 3 noiembrie 2022, un briefing tematic de presă despre cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez (PCC).La briefing, ambasadorul Han Chunlin a prezentat rezultatele Congresului PCC, iar după discursul său, a urmat o sesiune de întrebări din partea jurnaliștilor invitați.
Ambasadorul Chinei: Puterea economică a Chinei a realizat un salt istoric în ultimii 10 ani – devenind a doua cea mai mare economie din lume, cea mai mare țară în comerțul cu bunuri și a doua cea mai mare piață de consum, iar scara de producție și rezervele valutare clasează China pe primul loc.
-
China se opune ferm ca alte țări să-și impună modelele lor Chinei, iar China nu impune modelele chinezești altora.
-
Scopul politicii externe a Chinei mereu este de a menține pacea mondială,
- Anul trecut, volumul comerțului bilateral a depășit 10 miliarde de USD, domeniile de cooperare dintre cele două părți au fost extinse continuu, iar interesele comune s-au lărgit treptat.
Conform ambasadorului chinez, cel de-al 20-lea Congres Național al PCC s-a încheiat cu succes la Beijing, fiind unul foarte important, desfășurat într-un moment crucial, unde Secretarul general Xi Jinping a formulat un plan strategic pentru China și a promovat marea reînnoire a națiunii chineze,
În cadrul discursului, ambasadorul Han Chunlin a făcut referire la conținutul și semnificația principală a acestui congres, axându-se pe trei puncte: 1.Realizările de dezvoltare obținute de China în cei 10 ani de Noua Eră; 2.Obiectivele și sarcinile dezvoltării Chinei; 3.Semnificația mondială a dezvoltării Chinei.
1. Realizările de dezvoltare obținute de China în cei 10 ani de Noua Eră
În cadrul acestui punct, ambasadorul Chunlin a transmis faptul că puterea economică a Chinei a realizat un salt istoric, devenind a doua cea mai mare economie din lume, cea mai mare țară în comerțul cu bunuri și a doua cea mai mare piață de consum, iar scara de producție și rezervele valutare clasează China pe primul loc.
Diplomatul a prezentat și mai multe date economice, în cei 10 ani de Noua Eră: Producția totală a cerealelor a Chinei este acum pe primul loc în lume, astfel securitatea alimentară și energetică a peste 1,4 miliarde de oameni este garantată efectiv. Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut de la 54 trilioane de yuani la 114 trilioane de yuani, iar voluml economic total al Chinei reprezintă 18,5% din economia mondială, o creștere de 7,2 puncte procentuale; PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de la 39.800 de yuani la 81.000 de yuani; rata de urbanizare a ajuns la 64,7%.
2 . Obiectivele și sarcinile dezvoltării Chinei
Sarcina principală a dezvoltării Chinei este de a construi o țară socialistă modernizată puternică în mod cuprinzător și de a promova marea reînnoire a națiunii chineze într-un mod complet prin modernizarea în stil chinezesc iar în călătoria sa de a promova modernizare în stil chinezesc, China se va angaja să obțină o dezvoltare de înaltă calitate, să susțină deschiderea la nivel înalt, să dezvolte democrația oamenilor pe tot parcursul procesului, să obțină prosperitate comună a tuturor oamenilor și să promoveze coexistența armonioasă dintre oameni și natură, a mai transmis ambasadorul Han Chunlin.
Conform ambasadorului Chunlin, China se opune ferm ca alte țări să-și impună modelele lor Chinei, iar China nu impune modelele chinezești altora.
3. Semnificația mondială a dezvoltării Chinei
Cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez a evidențiat direcția și calea pentru dezvoltarea de înaltă calitate a Chinei în următoarea etapă iar scopul politicii externe a Chinei este mereu de a menține pacea mondială, și de a promova dezvoltarea comună, astfel China se angajează să promoveze construirea unei comunități umane cu un viitor comun.
Din 1950, atunci când China a prezentat cele cinci principii ale coexistenței pașnice, aceste principii au fost întotdeauna piatra de temelie a politicii externe a Chinei. China nu a provocat niciodată un război din proprie inițiativă, nu a invadat niciodată un centimetru din pământul unei alte țări, nu s-a angajat niciodată în războaie prin procură și nu s-a alăturat sau nu a format niciodată vreun bloc militar, a mai detaliat ambasadorul chinez la București.
Mai mult, cel de-al 20-lea Congres al PCC a subliniat că China susține întotdeauna la protejarea păcii mondiale, urmărește cu fermitate o politică externă independentă de pace, menține normele de bază ale relațiilor internaționale și ocolește corectitudinea și justiția internațională.
În cadrul aceluiași Congres, s-a transmis că Republica Populară Chineză respectă suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor și se opune ferm tuturor formelor de hegemonism și politicii de putere iar indiferent de cât de mult se va dezvolta, China nu va căuta niciodată hegemonia sau nu se va implica în expansiune.
În încheierea discursului său, ambasadorul Chinei a făcut referire și la relațiile bilaterale precizând că China și România se bucură de o prietenie tradițională iar de la stabilirea relațiilor diplomatice în urmă cu 73 de ani, cele două țări au insistat respectul reciproc și tratamentul egal, iar relațiile China-România au menținut întotdeauna o dezvoltare stabilă.
Anul trecut, volumul comerțului bilateral a depășit 10 miliarde de USD, domeniile de cooperare dintre cele două părți au fost extinse continuu, iar interesele comune s-au lărgit treptat.
”China acordă o mare importanță dezvoltării relațiilor China-România și consideră România drept un partener de cooperare important. O China cu o direcție clară, un viitor strălucit și dorința de deschidere, va aduce cu siguranță mai multe oportunități și mai mare spațiu pentru cooperarea China-România. China este dispusă să lucreze împreună cu România pentru a crea cooperarea pragmatică de mai bună calitate și mai dinamică, este dispusă să depună eforturi neîncetate pentru a spori bunăstarea celor două popoare și pentru a promova pacea și dezvoltarea mondială.”, a încheiat ambasadorul Han Chunlin.