Apar reacţii din partea fotbaliştilor, cluburilor şi a suporterilor, pentru practicile Jandarmeriei din ultima perioadă

Apar reacţii din partea fotbaliştilor, cluburilor şi a suporterilor, pentru practicile Jandarmeriei din ultima perioadă. Ultima demonstraţie a avut loc la Rapid Bucureşti – Farul Constanţa, în Cupa României, unde au avut loc momente neobişnuite pentru stadionul din Giuleşti, scrie orangesport.ro.

Imediat după fluierul de start, fotbaliştii ambelor echipe nu s-au mişcat preţ de câteva zeci de secunde şi au fost aplaudaţi de spectatori.

De altfel, atmosfera neobişnuită a continuit, iar tribunele, care altă dată răsunau de cântecele rapidiste, au tăcut. Suporterii au părut deconectaţi de la meci, iar abia din minutul 10 tăcerea a fost ruptă.

„Libertate pentru suporteri”, s-a scandat de mai multe ori din tribunele Stadionului Rapid-Giuleşti.

Explicaţia momentelor are legătură cu cele petrecute, în ultima perioadă, în relaţia dintre suporteri şi jandarmi în fotbalul românesc. Forţele de ordine sunt acuzate de abuzuri, iar la mai multe partide fanii s-au plâns că au fost legitimaţi într-un mod josnic de jandarmi sau amendaţi şi pedepsiţi excesiv.

Rapid, mesaj public despre Jandarmerie după FCSB – Rapid 3-1, în Superligă

„DEMNITATE PENTRU SUPORTERI

Am primit cu indignare vestea privind modul în care forţele de ordine au înţeles să trateze suporterii noştri înainte de intrarea în Arena Naţională, pentru partida din 6 noiembrie.

Tratamentul la care aceştia au fost supuşi din partea jandarmilor, care i-au separat după criterii doar de ei ştiute, dezbrăcat, fotografiat şi inventariat ca pe nişte obiecte, este unul nu doar abuziv, ci unul care încalcă unul dintre cele mai elementare drepturi ale omului: dreptul la demnitate. Acesta este un drept fundamental, recâştigat de români la Revoluţie, şi nu vom accepta ca el să fie terfelit din niciun motiv, cu atât mai puţin pentru simpla „crimă” de a fi membru al unei galerii.

Am luat asupra noastră munca de a umple stadioanele cu spectatori ca odinioară, pentru că am ales să conducem prin puterea exemplului şi să nu aşteptăm nimic de la alţii.

Asemenea lui Don Quijote, pare că ne luptăm, însă, cu morile de vânt: cu cât facem mai multe ca să atragem suporterii pe stadioane, cu atât mai multe statul face ca să îi gonească.

Astfel de acţiuni desprinse din vremuri de tristă amintire nu fac decât să slăbească încrederea nu doar a suporterilor rapidişti, ci a tuturor iubitorilor de sport, în tot ceea ce înseamnă poliţişti şi jandarmi.

Cerem în mod public d-lui Ministru Bode să ia măsuri urgente pentru stoparea acestei practici a Jandarmeriei Române, pentru stabilirea împrejurărilor în care aceste ordine, vădit nelegale, au fost date şi executate şi pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Le mulţumim suporterilor noştri pentru că au pus pe primul loc prezenţa alături de echipă şi le transmitem că nu sunt singuri în faţa acestor abuzuri”

Hai, Rapid!”, a fost mesajul Rapidului.

Un semnal de alarmă a fost tras şi de fotbalistul Stelei Bucureşti, Adi Popa, care s-a arătat revoltat de felul în care suporterii sunt trataţi.

„Este un subiect pe care de mult voiam să-l ating la interviuri, dar nu am avut până acum posibilitatea. Mă cunosc cu foarte mulţi suporteri, nu doar de la noi, cunosc cazuri şi la alte echipe, vorbim şi de Rapid, şi de UTA de mai multe echipe, n-am mai întâlnit … Cred că Jandarmeria vrea să golească stadioanele, să vină să stea ei spectatori. Dacă vor asta, na!

Noi stăm aici în cantonament, la peluză, şi am văzut cum vin şi montează corturi ca la Prison Break. Îi dezbracă, cu buletinul, deci, pe cuvânt, nu este de glumă. Este un subiect care trebuie atins, trebuie să dea explicaţii cineva, le consider abuzuri, am fost şi eu suporter şi nu am mai văzut.

Nu ştiu cât de legal este, nu mă pricep la legislaţie, dar să nu se înţeleagă că eu sunt de acord cu huliganismul.

Dar am văzut că în deplasare suporterii noştri vin, nu sunt corturi, nu nimic şi au ajuns să fie în deplasare mai mulţi suporteri pentru că le e frică să vină acasă. Mulţi vin cu copiii la meci şi, îţi dai seama, să-l vadă copilul pe părinte că-l dezbracă la chiloţi şi să-l controleze, să-l pozeze cu buletinul.

Suntem în 2022, sunt 20.000 de camere pe stadionul ăsta şi poţi să identifici pe oricine după faţă. Nu trebuie să-l dezbraci în fundul gol şi să aia, scuzaţi expresia. Este foarte grav ce se întâmplă. Se vor goli stadioanele.

Discutăm de imaginile de la Dinamo-Steaua. Pe acele imagini apar 10-15, din 5.000. Deci nici unul la sută, deci nu trebuie să sufere o peluză întreagă pentru 10-15. În fiecare galerie mai sunt unii mai pătimaşi care fac. Ok, îi iei, îi scoţi într-o parte şi îi interzici şi cu asta basta!”, a declarat Adi Popa după meciul Steaua-Unirea Dej, scor 2-0.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare