Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că numărul de locuri la Rezidenţiat a fost stabilit de către Ministerul Sănătăţii după consultarea cu facultăţile de Medicină, afirmând că medicina de familie nu este atractivă şi trebuie luate măsuri pentru ca cei care aleg această specializare să o şi urmeze.
”Noi când am alocat locurile să nu vă închipuiţi că cineva de la Ministerul Sănătăţii s-a trezit într-o dimineaţă şi a spus, vor fi atâtea locuri (…) Noi am avut un proces de consultare cu universităţile de Medicină şi Farmacie din România, cu toate cele 6 universităţi. (…) Avem o problemă legată de îmbătrânirea medicilor de familie care s-ar putea în câţiva ani să iasă la pensie în număr mare, şi de atractivitatea acestei specialităţi. Nu este foarte atractivă”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a afirmat că nu este suficient să măreşti numărul de locuri, ci trebuie să creezi un cadru care să facă atractivă această specialitate.
”(…) Atractivitatea medicinei de familie nu se rezolvă doar prin mărirea numărului de locuri, ci prin o schimbare profundă de abordare a medicinei de familie şi eu m-aş bucura dacă preşedintele Colegiului Medicilor ar fi mai implicat în pregătirea profesională şi în dezvoltarea rezidenţiatului în România. Cred că ar fi un lucru foarte bun”, a mai declarat Rafila.
Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la rezidenţiat aferente specialităţii de medicină de familie, argumentând că acele 321 de locuri scoase la concurs în acest an sunt insuficiente în condiţiile în care, în următorii cinci ani, circa 3.000 de medici ar ajunge la vârsta de pensionare.