Banca Centrală a Rusiei a transferat o parte din rezerve în yuani, yeni și euro. La sfârșitul lunii iunie 2018, Banca Centrală a Rusiei a redus ponderea dolarului în rezervele internaționale cu 24,4 puncte procentuale, pe parcursul anului crescând simultan cota euro la 32%, iar cota yuanului chinez la 14,7%, rezultă din “Prezentare generală a activităților de gestionare a activelor Băncii Centrale a Rusiei în valute străine și aur”.
În același timp, autoritatea de reglementare a majorat ponderea celorlalte valute în rezerve la 14,7% de la 12,4%. Autoritatea de reglementare a introdus şi alte valute, inclusiv activele în lire sterline (6,3%), yenul japonez (4,5%), dolarul canadian (2,9%) și australian (1%), precum și în franci elvețieni , 0%).
Cel mai mare randament dintre portofoliile activelor valutare în iunie 2017 – iunie 2018 a fost indicat de yuani – 3,2% pe an, randamentul pe dolarul american a fost de 0,35% pe an. În același timp, randamentul în euro a înregistrat o valoare negativă (-0,17%). La sfârșitul lunii decembrie, ministrul finanțelor Anton Siluanov a anunțat că, companiile de petrol și gaze vor prezenta planuri de reducere a plăților în dolari către guvern.
Anterior, Ministrul Dezvoltării Economice, Maxim Oreshkin, a declarat că Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Banca Centrală au pregătit măsuri de de-dolarizare a economiei rusești. El a precizat că tranziția către decontări în alte monede ar trebui să fie eficientă din punct de vedere al costurilor. Potrivit acestuia, acest lucru necesită dezvoltarea piețelor financiare și crearea de sisteme de transfer de informații între bănci.
Prim-ministrul Dmitri Medvedev a afirmat că de-dolarizarea nu înseamnă renunțarea la dolar, nu va exista nici o interdicție asupra circulației monedei americane în Rusia.
El a asigurat că „oamenii vor putea plasa liber bani în dolari și vor vinde liber dolari – îi vor putea schimba în ruble sau în altă monedă”.
Referindu-se la posibilitatea interzicerii dolarului în Rusia, premierul a subliniat: „Nimeni nu a avut vreodată astfel de idei, aceste idei sunt absurde, contrazic regulile economice în general”.
sursa: cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA