Bloomberg: România ca președinte al Consiliului UE – dorește să contribuie la consolidarea armistițiului transatlantic al comerțului cu SUA

România va folosi președinția consiliului Uniunii Europene pentru a împinge negocierile cu SUA în privința reducerii tarifelor industriale, în condițiile în care blocul dorește să mențină amenințarea unor taxe americane pe autovehiculele UE, titrează Bloomberg, care îl citează pe ministrul român al comerțului, Stefan-Radu Oprea care a declarat că – solicitarea Comisiei de a începe discuțiile privind reducerea barierelor comerciale transatlantice ar fi prezentată la o reuniune din 21-22 februarie cu comisarul său din UE.

Radu stefan oprea„Scopul este ca guvernele UE să dea lumină verde în prima jumătate a anului. Vom trata acest lucru ca o chestiune prioritară”, a declarat Oprea într-un interviu, joi, la Bruxelles, citat de Bloomberg.

„Scopul nostru este de a finaliza această lucrare cât mai curând posibil”, a mai adăugat Oprea.

În calitate de conducător al UE pentru prima dată în calitate de titular al președinției rotative de șase luni a blocului, România dorește să contribuie la consolidarea armistițiului transatlantic al comerțului, lovit în iulie anul trecut.

Jean-Claude Juncker and Donald Trump
REUTERS/Joshua Roberts

Sursa citată aminteşte că președintele american Donald Trump și șeful comisiei Jean-Claude Juncker au fost atunci de acord să „colaboreze la tarifele zero, barierele zero tarifare și subvențiile zero la bunurile industriale ne-auto” și piese auto bazate pe aceleași motive de securitate națională.

Săptămâna trecută, comisia, brațul executiv al UE, a prezentat un plan pentru un acord cu SUA care ar reduce tarifele pentru o gamă largă de bunuri industriale, inclusiv automobile.

Este acest proiect de mandat de negociere pe care guvernele UE trebuie să-l aprobe înainte de negocierile oficiale să înceapă între comisarul european pentru comerț Cecilia Malmstrom și omologul său american, Robert Lighthizer, titrează Bllomberg.

ministrul radu opreaOprea a afirmat, spune Bloomberg, că rolul său este de a acționa ca un „broker cinstit” între guvernele UE în timp ce ei deliberă asupra cererii comisiei.

„Cel mai important lucru pentru moment este identificarea consensului”, a spus el.

Potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii lunare a miniștrilor comerțului UE de la București va fi o reuniune informală la care, conform regulilor blocului, nu se pot lua decizii concrete.

Drept urmare, România trebuie să aleagă între cele trei posibilități pentru ca guvernele UE să dea un pas înainte pentru negocierile cu Washington după 21-22 februarie:

  • așteptați până la o reuniune regulată a miniștrilor comerțului UE programată pentru 28 mai
  • să organizeze o adunare suplimentară, regulată a miniștrilor comerțului UE înainte de 28 mai
  • cereți oricărui alt grup de miniștri ai UE care urmează să se întâlnească în mod regulat între 21-22 februarie și 28 mai

Pentru a da aprobarea Oprea a refuzat să speculeze fie despre calendarul, fie despre fondul viitoarelor deliberări ministeriale.

În schimb, el a atras atenția asupra unei chestiuni pe care guvernele UE au fost de acord în totalitate: excluderea agriculturii din sfera oricărui acord de deschidere a pieței cu SUA, unde unii oficiali au insistat că bunurile agricole ar trebui acoperite, mai titrează Bloomberg.

Va prezentăm mai jos articolul integral din Bloomberg:

From EU Driving Seat, Romania Will Push for U.S. Trade Talks

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare