A început campania electorală în SUA
Statul Iowa dă startul alegerilor
Micul stat Iowa a dat startul, luni, procesului electoral american, un maraton unic în lume, care se încheie abia în noiembrie. Alegătorii din Iowa au venit să-şi desemneze candidatul favorit atât din tabăra democrată, cât şi din cea republicană. Procesul va continua până la vară în toate celelalte state, iar învingătorii din cele două tabere se vor înfrunta la alegerile prezidenţiale.
Iowa, un stat agrar cu doar trei milioane de alegători, reaminteşte lumii întregi de existenţa sa din patru în patru ani, la alegerile prezidenţiale. Pentru a da greutate opţiunii sale, Iowa se pronunţă primul în procesul complicat la capătul căruia se desemnează „finaliştii” pentru Casa Albă.
„Nu votăm ca la nişte alegeri obişnuite. În realitate, alegem delegaţi care transmit preferinţa statului Iowa pentru un candidat sau altul”, explică Jamie Fitzgerald, observator electoral.
Sistemul a fost conceput în urmă cu 200 de ani, când transmiterea rezultatului unui vot de pe o coastă pe alta a Americii ar fi durat câteva săptămâni, iar centralizarea ar fi fost anevoioasă. Aşa că fiecare stat desemnează delegaţi care primesc însărcinarea să voteze un anumit candidat la convenţiile celor două partide. Numărul de delegaţi este stabilit în funcţie de populaţie, aşa că Iowa are 30 de delegaţi pentru Convenţia Republicană şi 52 pentru cea democrată. Prin comparaţie, Texasul are 155, respectiv 252.
La conservatori lupta cea mare se dă între Donald Trump și Ted Cruz
Se pare că, Donald Trump a primit o lovitură grea după primul scrutin din cursa prezidențială americană, cel din statul Iowa, diferenţa între el şi Ted Cruz, câștigătorul alegerilor din tabăra conservatorilor, fiind de aproximativ 4 procente, potrivit primelor rezultate.
Un alt candidat din tabăra republicanilor, Jeb Bush, se aştepta la un rezultat slab în Iowa, aşa că a încercat să reducă importanţa acestui prim vot şi a pus accentul pe obiectivul final: obţinerea nominalizării republicane.
Jeb Bush, fost guvernator de Florida: „Adevărul este că nu poţi să insulţi pe toţi până ajungi preşedinte. În calitate de preşedinte, nu poţi să foloseşti insulte ca să obţii lucruri. Nu funcţionează aşa”.
La democrați este o luptă stânsă între Hillary Clinton şi Bernie Sanders
În tabăra democraţilor lupta a fost foarte strânsă, diferenţa dintre fostul secretar de stat Hillary Clinton şi principalul contracandidat, Bernie Sanders, fiind de mai puțin de un procent. Analiştii spun că un scor bun în Iowa poate impulsiona campania unui candidat, în timp ce unul slab poate însemna sfârşitul ambiţiilor pentru Casa Albă.
Bernie Sanders, senator de Vermont: „Guvernul ţării noastre minunate aparţine tuturor, nu doar câtorva miliardari. Ce a început în seara asta în Iowa este o revoluţie politică”.
Pentru câştigătorii din Iowa, votul este un impuls pentru campania care va dura luni de zile.