O decizie privind declararea epidemiei de gripă în România este aşteptată joi, în condiţiile în care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma că este foarte probabil ca bilanţul acestei zile să indice a treia săptămână de creştere consecutivă. Măsurile care ar putea fi luate vizează unităţile medicale, fiind legate de accesul aparţinătorilor, dar şi de protecţia personalului medical şi a pacienţilor. De altfel, unele unităţi medicale au restricţionat deja vizitele pentru rude, potrivit News.ro.
Potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 19-25 decembrie (S51/2022) s-au înregistrat, la nivel naţional, 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.
În S51, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă intervalului 19-25 decembrie 2022 şi cu 79 de cazuri înregistrate în S51/2021.
Până în prezent, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.
De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. Pe de altă parte, până la 25 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat însă că bilanţul de joia aceasta ar putea arăta a treia săptămână de creştere consecutivă.
”În funcţie de situaţia de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricţii, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecţia personalului medical şi a pacienţilor, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic. Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariţia simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe în cazurile medii şi grave. Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgenţe”, a declarat Alexandru Rafila.
Referitor la lipsa unor medicamente din farmacii, Alexandru Rafila a precizat că de o lună poate fi observată o creştere mare a consumului de antitermice şi antiinflamatoare.
”Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populaţia, medicii şi farmaciştii să elibereze medicamente similare care conţin aceleaşi substanţe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa patru milioane de comprimate la nivel naţional, nu e penurie”, a completat ministrul Sănătăţii.
De altfel, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista medicamentelor pe bază de ibuprofen, paracetamol şi oseltamivirum (antiviral pentru gripă), potrivit pentru adulţi şi copii.
Pe de altă parte, unele unităţi medicale au decis deja să restricţioneze vizitele la pacienţii internaţi. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, măsura de suspendare a programului de vizite pentru rudele şi prietenii bolnavilor internaţi va intra în vigoare vineri, pe fondul creşterii accelerate a numărului cazurilor de infecţii respiratorii.