Manualul editurii unice este oficial abandonat, în condiţiile în care Ministerul Educației va cumpăra manuale școlare prin licitație deschisă, decizia fiind publicată marţi în Monitorul Oficial, potrivit edupedu.ro.
“Ministerul Educației Naționale, denumit în continuare MEN, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare, denumit în continuare CNEE, asigură organizarea licitației deschise în vederea achiziționării manualelor școlare”, prevede metodologia aprobată de Ecaterina Andronescu.
Ministerul Educației a publicat astăzi, 5 februarie 2019, în Monitorul Oficial Metodologia privind regimul manualelor școlare în preuniversitar. Contractele cu câștigătorii licitației vor fi pe o perioadă de 4 ani, la fel ca până acum. Licitația va fi anunțată pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice), prevede metodologia.
- Documentul respectă majoritatea prevederilor aflate în varianta pusă în dezbatere a metodologiei la finalul lui 2018. Calitatea științifică a manualelor va fi evaluată de 5 experți.
“Identitatea membrilor comisiei de evaluare și experților cooptați este confidenţială şi nu poate fi dezvăluită decât la solicitarea scrisă a instanțelor de judecată”, prevede metodologia.
Potrivit sursei citate, toți experții cooptați care au avut erori în activitatea desfășurată în procesul de evaluare nu vor mai fi selectați în evaluările proiectelor de manuale școlare viitoare și nici în grupurile de lucru pentru elaborarea subiectelor pentru evaluările naționașe, bacalaureat, titularizare și definitivare în învățământ, pentru următorii 5 ani calendaristici.
Marea necunoscută care se păstrează este pentru ce clase va organiza Ministerul Educației licitație de manuale, comentează edupedu.ro.
Revenirea la concurența pe piața manualelor școlare vine la un an după ce Liviu Pop a impus monopolul de stat pe editare, cu numeroase greșeli în manualele făcute de Editura Didactică și Pedagogică din subordinea Ministerului Educației.