Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va participa în funcţionarea Observatorul laptelui şi al produselor lactate, prin furnizarea de date, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, alături de alte instituţii ale statului responsabile.
Informaţiile care vor fi furnizate de ANSVSA sunt cele privind: numărul şi dimensiunea exploataţiilor de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre înregistrate/autorizate sanitar veterinar, efectivul de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE), mişcarea animalelor, producţiile exploataţiilor de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre, numărul şi capacitatea unităţilor de procesare lapte şi produse lactate înregistrate/autorizate sanitar veterinar, cantitatea de lapte procesată şi a produselor lactate procesată.
Observatorul laptelui şi al produselor lactate este un mecanism, înfiinţat în acord cu reglementări europene, care va monitoriza piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate, prin centralizarea datelor de pe piaţă, dar şi prin urmărirea, analizarea tendinţelor din ţara noastră privind producţia şi echilibrul dintre cerere şi ofertă, inclusiv din perspectiva costurilor de producţie.
ANSVSA a întreprins demersuri, încă din luna decembrie a anului trecut, prin cooptarea Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) în implementarea unui proiect pilot de remodelare şi repoziţionare pe rafturi pentru delimitarea clară la comercializare a produselor lactate autentice de cele pe bază de lapte şi cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate (articolul 6* din Legea laptelui şi a produselor lactate nr.307/2022).
Articolul 6 din Legea laptelui şi a produselor lactate nr.307/2022
(1) Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food şi de cofetărie şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate.
(3) Meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinaţii sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete.
(4) Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar; dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face importatorului sau distribuitorului produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană.
(5) În cazul modificării informaţiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancţionat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(6) Se interzice folosirea denumirilor reglementate la punctele 1-4 din partea III „Lapte şi produse lactate” a anexei VII la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie şi de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentaţia publică, care au în compoziţia lor ingrediente ce nu se încadrează în definiţiile laptelui şi ale produselor lactate. În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora.
(7) În toate situaţiile, denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăţilor alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricaţie.”