Autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, a anunţat că Biserica Ortodoxă Română va fi dată în judecată într-un proces internaţional pentru perioada în care aceasta ar fi ţinut în robie oameni din această etnie. Cioabă a mai ţinut să sublinieze că mai marii bisericii nu şi-au cerut niciodată scuze public pentru momentul istoric petrecut în urmă cu aproape 170 de ani, relateaza Turnulsfatului, scrie r3media.ro.
„Credem noi că trebuie să se facă puţină lumină în situaţia aceasta. De 167 de ani de când rromi au fost dezrobiţi Biserica Ortodoxă nu a făcut nimic şi nu şi-a cerut niciodată scuze public şi tot muşamalizează acest subiect. O să spunem în conferinţă şi de ce. Am cerut public şi prin diverse proiecte, pentru că au fost o serie de proiecte cu fonduri norvegiene pe care ei le-au refuzat, pentru că n-au vrut să pună la dispoziţie documente”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, Dorin Cioabă.
Subiectul legat de dezrobirea romilor şi implicarea Bisericii Ortodoxe Române despre care Dorin Cioabă vorbeşte, dar şi măsurile pe care romii le vor lua, se vor dezbate şi analiza timp de trei zile, începând cu 1 martie, în cadrul Conferinţei Romilor Europeni care va avea loc la Sibiu.
„A venit vremea să recunoască public faptul că au ţinut în robie comunitatea de romi, fără să recunoască faptul că au făcut mult rău neamului. Şi nici scuze nu şi-au cerut public. Papa a făcut un asfel de gest în timpul vizitei în România şi şi-a cerut scuze în numele Biserici Catolice”, a mai adaugat Dorin Cioabă în anunţul făcut despre Conferinţa Romilor Europeni.
În 2021, istoricul George Damian avertiza că se pregătea terenul pentru despăgubirea țiganilor pentru robia medievală. A existat un proiect care să devină „baza teoretică” pentru a arunca răspunderea privind robia romilor pe seama BOR, a afirmat el. Întâmplător sau nu, inițiat tot de la Sibiu.
Într-un alt articol, acesta arăta că „Regimul robiei din Țările Române a menținut de-a lungul a sute de ani o populație compactă de țigani care au beneficiat de o protecție legală – spre deosebire de toate celelalte spații juridice învecinate unde țiganii au dispărut”.