Mai mulţi deputaţi de la PSD propun, într-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, trecerea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” în subordinea nemijlocită a ministrului Apărării Naţionale.
Proiectul, semnat de 107 deputaţi social-democraţi, modifică şi completează în acest sens Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale.
Potrivit legii în vigoare, în subordinea nemijlocită ministrului Apărării Naţionale se mai regăsesc Clubul Sportiv al Armatei „Steaua”, grupul consilierilor, cabinetul ministrului, Direcţia instanţelor militare, purtătorul de cuvânt.
De asemenea, tot în subordinea nemijlocită a ministrul se mai află structurile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale, printre care Statul Major al Apărării, Direcţia generală de informaţii a apărării, Direcţiile generale pentru armamente, resurse umane, financiar-contabilă, juridică, audit intern, de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor, Secretariatul general, precum şi Departamentele pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale şi pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Corpul de control şi inspecţie.
„Actualul context militar de pe Flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice implică o reconsiderare a importanţei rolului pe care îl au structurile din domeniul militar sanitar, prin prisma asigurării refugiaţilor proveniţi din Ucraina la serviciile medicale. Misiunile cu grad ridicat de complexitate şi risc, aflate într-o continuă transformare şi diversificare, încredinţate Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, ca spital cu rol strategic în acordarea asistenţei medicale spitaliceşti, în calitate şi de spital universitar, de urgenţă, regional de nivel ROL 4, din punct de vedere al standardelor NATO, impun prevederea acestuia în subordinea nemijlocită a Ministerului Apărării Naţionale”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Semnatarii menţionează că, în perioada noiembrie 2016 – mai 2020, Spitalul Militar Central a mai funcţionat în subordinea nemijlocită a ministrului Apărării, iar atunci acesta „s-a dezvoltat, atât din punct de vedere al creşterii calităţii actului medical reliefat în trendul ascendent al adresabilităţii, a modernizării infrastructurii şi de suport, cât şi în ceea ce priveşte activitatea de cercetare în domeniul medical”.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.
Sursa: AGERPRES