Deputatul Dumitru Coarnă (neafiliat), afirmă că agricultura românească este în colaps. Vă asigur că nu este doar punctul meu de vedere, ci realitatea pe care o trăiesc fermierii. Care sunt motivele acestei lipse de implicare? Incompetenţă, complicitate sau trădare?, spune parlamentarul într-o declarație politică.
”Prin România, au fost tranzitate 9 milioane de tone de cereale din Ucraina, în mai puţin de un an. Portul Constanţa este blocat pentru producătorii agricoli români, în timp ce navele ucrainene au prioritate.Cerealele de provenienţă ucraineană sunt din sămânţă ameliorată genetic. Și am în vedere grâu, porumb şi floarea soarelui, adică exact produsele pe care România le exporta pe diverse pieţe. Produsele româneşti, spre deosebire de cele ucraineene, au o calitate majoră: nu sunt ameliorate genetic şi respectă cele mai bune practici agricole.Din cele 9 milioane de tone de cereale din Ucraina, mare parte au rămas în România, fiind cumpărate de diverşi traderi şi depozitate în silozuri”, spune Coarnă.
”Astăzi, silozurile sunt pline nu cu produse ale fermierilor români, ci cu cele de proveninţă ucraineană, de calitate îndoielnică şi care sunt refuzate de partenerii tradiţionali. Care sunt consecinţele? Fermierii români sunt în imposibilitatea de a-şi vinde producţia. Fiind vorba de un exces de cereale pe piaţă, preţul lor a scăzut în mod artificial cu 30%. Raportat la preţul produselor româneşti, cerealele din Ucraina sunt mai ieftine cu 100 de dolari. De ce? Pentru că sunt ameliorate genetic şi nu respectă cele mai bune practici agricole.În altă ordine de idei, rambursarea creditelor luate în urmă cu un an de fermierii români este extrem de problematică. Cu siguranţă, pentru cei mai mulţi dintre ei, acest lucru înseamnă falimentul.România şi fermierii români sunt, din nou, pedepsiţi de factorul extern.Cu mult cinism, în cadrul declaraţiei comune a Summit-ului UE-Ucraina, de la începutul lunii februarie, Uniunea Europeană afirma faptul că „va lua în considerare cererea Ucrainei de a extinde măsurile dincolo de valabilitatea actuală”. Cum se traduce această declaraţie? Adică trebuie să acceptăm, fără a comenta, falimentul direct al fermierilor români.În aceeaşi linie cinică, comisarul european pentru agricultură recunoştea povara grea pe care ţările Uniunii Europene, care se învecinează cu Ucraina, trebuie să o suporte. Pentru Uniunea Europeană a fost mai importantă decizia „de a nu restricţiona sau interzice importurile din Ucraina”. În detrimentul cui? Evident, al fermierilor români. Însă, acest ajutor acordat Ucrainei este şi un atac direct la siguranţa alimentară”, afirmă el.
”De ce producătorii români sunt obligaţi să respecte standarde stricte impuse de UE în ceea ce priveşte producţia agricolă (fertilizatori, calitatea seminţelor, îngrăşăminte etc.), dar produsele agricole din Ucraina sunt exceptate, chiar şi temporar, de la aceste reguli?Nu cumva prin acest dublu standard cu care ne-a obişnuit Uniunea Europeană li se pregăteşte falimentul producătorilor agricoli români, sub masca generozităţii şi ajutorului umanitar pe care trebuie să îl oferim unei ţări aflate într-un context nefericit?Acelaşi comisar european pentru agricultură declara şi faptul că, la nivelul Comisiei Europene, se analizează propuneri de instrumente în vederea sprijinirii producătorilor din ţările UE învecinate cu Ucraina, care se confruntă cu dificultăţi. Când anume? Nu ştim. Nici Uniunea Europeană nu ştie şi, din păcate, nici puterea de la Bucureşti. Ceea ce ştim cu certitudine este faptul că fermierii români se îndreaptă încet, dar sigur, spre faliment, în timp ce reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR nu numai că nu au soluţii, dar nici măcar nu plătesc la timp despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2022”, mai spune Coarnă.