O conferinţă europeană despre poluarea apelor dulci cu microplastice a început luni la Paris cu scopul de a plasa această chestiune urgentă cât mai sus pe ordinea de zi a agendei globale, informează DPA, citată de Agerpres.
„Ecosistemele de apă dulce sunt poluate pe scară largă de microplastice, făcând din râuri o cale majoră prin care emisiile de microplastice ajung în ocean”, au anunţat reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) înainte de începerea conferinţei.
Rezultatele celor mai recente studii ştiinţifice, recomandările către factorii de decizie politică şi modul în care poate fi crescut gradul de conştientizare în rândul societăţii sunt temele care vor fi discutate pe parcursul celor trei zile ale conferinţei din capitala Franţei.
Primul proiect ce vizează cercetările privind microplasticele este coordonat de Universitatea Bayreuth din Germania în colaborare cu UNESCO. Rezultatele conferinţei pariziene vor fi utilizate la Conferinţa ONU pentru Apă 2023, care va avea loc la New York la sfârşitul acestei luni.
Organizatorii conferinţei de la Paris au descris poluarea cu plastic drept una dintre cele mai importante chestiuni sociale şi de mediu din acest secol, alături de schimbările climatice, distrugerea biodiversităţii şi criza materiilor prime.
Microplasticele sunt mici particule sintetice provenite fie din producţia unor bunuri pentru uz personal sau industrial, fie din deşeuri din plastic. Poluarea cu microplastice este considerată o ameninţare potenţială pentru ecosisteme şi pentru societatea umană.
sursa – AGERPRES