Obiectivul consilierului virtual ION este de a acumula informaţii, ulterior va oferi şi soluţii, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.
„Obiectivul acestui proiect este de a acumula informaţii în acest moment (…). Într-o etapă ulterioară, după ce vom furniza suficient de multe date, noi toţi, ca cetăţeni, (…) acest proiect ION va putea fi capabil să ofere şi soluţii. Probabil, lumea s-a aşteptat să-l compare cu o soluţie de câteva miliarde, cum este Chat GPT. Nu este încă acolo şi nu acesta este scopul lui în acest moment. Trebuie să-l învăţăm, să-i furnizăm cât mai multe date. (…) Sunt părinte, poate mulţi dintre noi suntem părinţi, putem fi cu toţii părinţii acestui proiect”, a spus Sebastian Burduja, luni, cu prilejul participării sale la o interacţiune a consilierului virtual ION cu elevi ai Colegiului Naţional „Aurel Vlaicu”.
Potrivit ministrului Burduja, cât timp va mai dura până când consilierul virtual Ion va răspunde la întrebări depinde foarte mult de volumul de informaţii. „Că vorbim de câteva luni, că vorbim de un an de zile, dar el va ajunge la acel moment”, a afirmat Sebastian Burduja.
El a precizat că Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a pus la dispoziţie un server al instituţiei pentru proiectul ION, în baza unui acord.
„Noi, ca minister, susţinem acest proiect şi el a avut parte de o lansare simbolică în care (…) lumea l-a văzut pe ION prinzând viaţă, dar aţi văzut astăzi faptul că această tehnologie funcţionează, preia aceste date, le sintetizează, extrage topicuri cheie, pe care le analizează şi le dezvoltă”, a punctat Sebastian Burduja.
Conform ministrului Cercetării, consilierul virtual filtrează mesajele repetitive. „Dacă este asaltat de mesaje care încearcă să-l manipuleze, are o modalitate de a-şi da seama că este o încercare de a-l păcăli, de asemenea, obscenităţi sau alte cuvinte de acest fel”, a informat Sebastian Burduja.
El a subliniat că proiectul ION este remarcat la nivel internaţional. „Am avut întâlniri cu omologul francez zilele trecute, săptămâna trecută ne-a întrebat dânsul despre acest proiect, ION. Doreşte să trimită o echipă de cercetători francezi care să se uite la acest algoritm, să înţeleagă cum funcţionează şi să preia această inovare. La fel la OECD”, a mai spus Sebastian Burduja.
Statul român nu a cheltuit niciun ban pentru acest proiect, fiind făcut 100% pro bono de cercetători.
Sebastian Burduja a menţionat că, potrivit comunicării de duminică, consilierul virtual ION a primit peste jumătate de milion de mesaje, iar prima problemă identificată a fost educaţia. El a adăugat că alte tematici au vizat sănătatea, spaţiile verzi, calitatea vieţii în marile oraşe şi poluarea.
Sursa: AGERPRES