Mai mulți români din Italia s-au mobilizat şi au distribuit pe rețelele de socializare un mesaj prin care fac apel la toți concetățenii stabiliți în peninsulă să semnaleze dacă îl văd pe Ionel Arsene și să anunțe autoritățile. Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare şi e dat în urmărire. Potrivit unor surse din poliţie, s-ar afla în Italia. „E nevoie de o lege a fugarilor care să le permită judecătorilor să ia măsuri în timpul procesului, prin care să le restrângă inculpaților dreptul de circulație”, a declarat procurorul Alex Florenţa, candidatul avizat în unanimitate de CSM pentru funcţia de procuror general, potrivit Știrile TVR.
Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia: Indignați de faptul că încă un român a fugit în Italia pentru a se sustrage legii din țara noastră, mai mulți români s-au mobilizat şi au distribuit un mesaj pe o rețea de socializare prin care fac apel la toți concetățenii stabiliți în peninsulă să semnaleze dacă îl văd pe Ionel Arsene și să anunțe autoritățile.
Ionel Arsene și-ar fi deschis încă din 2019 o firmă de construcții la Brescia, împreună cu cumătrul său, Gheorghe Vlasie, zis Ginel, și el judecat într-un dosar al DIICOT. Dacă au rezidență în Italia de mai bine de 5 ani, au dezvoltat o afacere acolo și au plătit impozite în peninsulă, infractorii au toate șansele să nu fie extrădați.
E nevoie ca ei să fie împiedicați să fugă din țară, spune procurorul Alex Florenţa, candidatul avizat în unanimitate de CSM pentru funcţia de procuror general.
„E nevoie de o modificare legislativă înainte de toate – care să permită în primul rând luarea unor măsuri restrictive ale dreptului de circulație de către judecătorii care judecă acele cauze și, desigur, măsuri administrative ulterior din partea Poliției de frontieră și alte măsuri similare„, a declarat Alex Florența.
Ministrul Justiţiei spune că CSM a avizat negativ proiectul legii fugarilor, lansat în dezbatere anul trecut.
Ministerul a propus ca persoanele condamnate definitiv care nu se predau în 7 zile de la pronunţarea sentinţei să primească în plus o pedeapsă pentru evadare, de până la 3 ani.
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției: „Problema care se pune este dacă pentru cei câțiva care refuză să se conformeze unei hotărâri a instanțelor noastre putem să restrângem în masă, a priori, drepturi ale unor cetățeni care nu au aceste intenții și nu fug de justiție, chiar și atunci când sunt condamnați.”
În Italia sunt mai mulți fugari celebri, precum fosta șefă a DIICOT Alina Bica, fostul acționar de la Dinamo Dragoș Săvulescu, sau fostul colonelul SRI Daniel Dragomir. Alții, precum fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, au ales Grecia. Autoritățile de acolo au refuzat să îl extrădeze în România pe motiv că la noi ar fi condiții proaste în penitenciare.