Cristoiu: Macron s-a angajat în faţa marilor corporaţii, care l-au făcut de două ori preşedinte, de a mări cu doi ani vârsta de pensionare

Jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu spune că protestele masive din Franţa, care scufundă ţara într-o gravă criză economico-socială şi politică, au loc din cauza angajamentelor pe care le-a luat Macron în faţa marilor corporaţii, „care l-au făcut preşedinte de două ori”, de a mări vârsta de pensionare.

Marile corporaţii, care au drept reprezentant în guvernarea Franţei pe Macron, au o nevoie vitală de creşterea vârstei de pensionare deoarece Franţa nu mai are forţă de muncă. Deci Macron nu s-a angajat în faţa poporului francez, s-a angajat în faţa ălora care l-au făcut de două ori preşedinte. Pentru noi, tot ce se întâmplă în Franţa pare dintr-un alt film pentru că noi nu înţelegem. 1. Ai noştri nu înţeleg de ce pentru doi ani. Franţa este o ţară capitalistă (…) La noi pensia nu înseamnă nimic, te ocupi de nepoţi… în România a fi pensionar e un dezastru. În Occident, pensia este momentul în care chiar îţi trăieşti viaţa. În momentul în care ei spun noi suntem şi aşa obosiţi, ne iei 2 ani din viaţă, noi reacţionăm. Trei sferturi din populaţia Franţei sunt de acord cu aceste proteste”

Macron este presat de corporaţii să facă asta cu orice preţ, deşi se confruntă cu ostilitatea masivă a poporului francez. (…) chestiunea legii pensiilor s-a transformat şi într-o confruntare uriaşă de forţă între Macron şi sindicate, partide, opinie publică. A depăşit nivelul „e lege sau nu e lege”. A trecut de Senat şi era problema să fie supusă votului normal în Adunarea Naţională. În momentul în care el şi-a dat seama că nu va avea majoritate, a făcut greşeala vieţii lui şi anume a propus asumarea răspunderii. Asumarea răspunderii are sens de «lasă că vă arăt eu vouă» ”

„Dacă legea rămâne, în sensul că moţiunea de cenzură cade, e mai rău pentru Macron decât dacă nu trece legea. Pentru că se creează o confruntare între el şi Franţa care duce la un moment care s-a numit 1968. Atunci se acumulase tensiune în societate. Există riscul ca acum să treacă legea, el să zică sâc, dar va fi nevoie de o scânteie şi zboară. Dacă moţiunea trece, Macron va merge pe dizolvarea Parlamentului pentru că el nu e el, în spatele lui sunt corporaţiile.”, a spus jurnalistul la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv, conform alephnews.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare