„Considerăm că la Cimitirul International al Eroilor Valea Uzului a avut si are loc o operațiune tipică de maghiarizare a cimitirului executată atât direct de către statul ungar cât și de anexa sa politică în România, UDMR. Acest act se înscrie într-un context mai amplu, prin care guvernul statului vecin încearcă să-și impună cosuveranitatea pe o arie cât mai extinsă din teritoriul statului român. Parte din acest război hibrid se manifestă printr-o puternică propagandă de presă, prin ștergerea simbolurilor indentității naționale românești, rescrierea istoriei în paradigma iredentistă maghiară. Acest fenomen s-a exercitat si se exercită în continuare la Valea Uzului. Pentru o mai bună înțelegere începem cu un scurt istoric al Cimitirului Internațional al Eroilor Valea Uzului și al evenimentelor desfășurate acolo.
Două asociaţii româneşti atrag atenţia că la Cimitirul internaţional al Eroilor din Valea Uzului (jud. Harghita) se pregăteşte declanşarea unui conflict interetnic
Asociația Calea Neamului, reprezentată de Mihai Tîrnoveanu, și Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, condusă de Dan Grăjdeanu, au organizat joi o conferință de presă chiar în fața Guvernului, cu tema „Cine vrea să provoace un conflict interetnic la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului. Soluții de contracarare”, scrie activenews.ro.
Cei doi militanți civici au atras atenția asipra faptului că în zona respectivă se urmărește declanșarea unui conflict interetnic. Aceștia au oferit o serie de soluții și explicații pe marginea unei teme cu adevărat sensibile pentru poporul român și pentru orice creștin ortodox: apărarea osemintelor eroilor români căzuți pentru România Mare.
Concret, Dan Grăjdeanu a afirmat că buldozerele care vor veni pentru punerea în practică a unei sentințe judecătorești favorabile extremiștilor maghiari vor trebui să treacă peste trupurile membrilor Frăției Ortodoxe, care vor apăra mormintele eroilor, prin rugăciune, în dreptull fiecărei cruci românești.
La rândul lui, Mihai Tîrnoveanu a infomat asupra falsurilor „Palatului de Spume Mincinoase” al propagandei ungurești și a vulnarabilităților create de unele elemente ale statului român, care, prin unii reprezentanți ai instituțiilor sale, sunt dispuse să-și vândă și morții pentru trocuri politice ticăloase.
El a mai atras atenția că autoritățile, de la Ministerul Apărării Naționale până la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor știu foarte bine că acolo sunt înmormântați cel puțin 150 de eroi și că ar fi un act de binemeritată demnitate să prezinte documentele existente, pentru a stinge conflictul creat de extremiștii maghiari.
Cimitirul a fost înființat în anii 1926-1927 de către Societatea Cultul Eroilor Regina Maria, prin adunarea și înhumarea osemintelor militarilor căzuți în luptele de pe Valea Uzului din Primul Război Mondial, inclusiv, bineînteles, și a eroilor armatei române, așa cum rezultă din documentele vremii respective. În total au fost 1254 cruci de lemn de stejar si patru din piatră. În 1985 Ministerul Apărării din România ridică un obelisc din piatră în memoria eroilor armatei române.
În 1994 reprezentanții UDMR din Primăria Sânmartin, Harghita, sub pretextul desfășurării unei acțiuni de curățenie în cimitir, demolează toate însemnele creștine din cimitir, inclusiv obeliscul din piatră, ridicând un monument al ”eroilor” maghiari.
Între anii 2011-2015, aceleasi autorități locale maghiare ridică 600 de cruci din lemn cu însemnele statului ungar, fără niciun fel de autorizație din partea structurilor statului român. Aceste însemne care au fost ridicate iclusiv pe mormintele eroilor armatei române au avut finanțare din partea Ministerului Apărării din Ungaria. Partea română nici măcar nu a fost înștiințată de acest aspect.
În anul 2019 Primăria Orașului Dărmănești restabilește caracterul inițial al Cimitirului, anume acela de cimitir internațional al eroilor, ridicând 50 de cruci în memoria eroilor armatei române și un monument în memoria tuturor celor căzuți în luptele de la Valea Uzului indiferent de naționalitate.
În acest sens Primăria Dărmănesti obtine finanțare și aviz pozitiv din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale din România. În urma șantajului politic exercitat de UDMR, parte a Guvernului PSD-UDMR din acea perioadă, avizul Oficiului Național Cultul Eroilor din cadrul Ministerului Apărării este blocat. Drept urmare, împotriva Primăriei Dărmănești se deschid procese atât de către partea maghiară reprezentată de biroul juridic al UDMR, Miko Imre, cât si de către Prefectura Bacău, condusă în 2019 de PSD.
După patru ani de zile, Primăria Dărmănești pierde procesele, în momentul de față aflându-ne în fața unei hotărâri definitive judecătorești prin care se dispune demolarea celor 50 de cruci si a monumentului ridicate în memoria eroilor români. Domnul primar Constatin Toma ne-a adus la cunoștință că se va adesa si Înaltei Curți de Casație și Justiție, ca ultimă cale din punct de vedere juridic.
Asociația Calea Neamului si Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, dincolo de toate aceste aspecte, își reiterează poziția de apărare a identității naționale românești și de cinstire a jertfei eroilor români care si-au dat viața în Primul Război Mondial pentru România Întreagă. Din 6 iunie 2019, cu prilejul Zilei Eroilor până în prezent am fost o prezență constantă la Valea Uzului. Nu am recurs niciodată la acte de violență deși în 2019 am fost provocați de conducerile consiliilor județene Harghita și Covasna care au organizat o contramanifestatie încercând printr-un „lanț uman” și lacăcate puse pe poarta Cimitirului să ne blocheze accesul în interiorul lui pentru a participa la săvârșirea Parastasului închinat eroilor Armatei Române.
Propaganda presei maghiare a atins apogeul în momentul în care au prezentat drept exemplu al „barbarismului” românesc asa zisele cruci maghiare confecționate din ramuri de copac rupte ad hoc din pădure, puse la pământ de „extremiștii” români. În realitate cele 600 de cruci cu însemnele steagului Ungariei au fost neatinse, acestea existând și astăzi. Președinții UDMR ale celor două consilii județene au plecat de la locul manifestării prin mijlocul celor câteva mii de români fără să li se întâmple absolut nimic și fără a fi nevoie de protecția jandarmeriei.
Respingem ferm așa-zisele oferte venite din partea conducerii Consiliului Județean Harghita de a negocia cu omologii din jud. Bacău diferite locuri pentru mutarea celor 50 de cruci. Nici Ungaria, nici UDMR, nici vreun alt „consiliu” nu poate indica locul mormintelor. Locul mormintelor, locul crucilor a fost hotărât de locul unde au murit eroiii din luptele Primului Război Mondial de pe Valea Uzului, adică tocmai la Valea Uzului, în Cimitirul Internațional al Eroilor.
Indiferent de ce se va întâmpla, indiferent dacă Crucile vor fi chiar îndepărtate fără știrea noastră, Calea Neamului și Frăția Ortodoxă își asumă misiunea ca la Valea Uzului, în Cimitir, Eroii Armatei Române să aibă Cruci de căpătâi, dacă nu 50, 150. Le avem pregătite și suntem hotărâți să le punem acolo unde se cuvine”, au spus cele două asociaţii româneşti.
SHARE