USR anunță că șefa PNRR a transmis României că o reformă majoră ratată înseamnă pierderea întregii tranșe de bani de la UE

Ratarea unei reforme majore – cum este cea privind pensiile speciale – atrage pierderea întregii tranșe de bani de la UE, este avertismentul șefei PNRR pentru liderii Coaliției PSD-PNL. În cazul României, este vorba de tranșa a doua, adică peste 3 miliarde de euro. 

Deputații USR Iulian Bulai și Cristian Seidler au discutat joi cu Celine Gauer, director general SG Recover din cadrul Comisiei Europene, aflată în vizită la București pentru întrevederi pe tema jaloanelor asumate de România prin PNRR.

Un subiect important de discuție cu șefa Recover l-a constituit proiectul PSD-PNL de așa-zisă reformă a pensiilor speciale, care salvează, de fapt, pensiile speciale, chiar și după ce a fost amendat în Senat.

Reprezentanții Comisiei Europene au fost foarte clari: în forma actuală, legea nu corespunde jalonului din PNRR. Am întrebat și câți bani ar pierde România dacă jaloanele referitoare la reforma sistemelor de pensii nu ar fi îndeplinite. Spun jaloane și sisteme de pensii pentru că pe 31 martie 2023 expiră termenul limită pentru adoptarea noii legi a pensiilor contributive. Guvernul nici măcar nu a adoptat acest proiect, darmite să îl trimită Parlamentului spre dezbatere și aprobare. Deci, România este într-o întârziere majoră și cu reforma sistemului de pensii contributive, nu doar cu reforma sistemului de pensii speciale. Și reprezentanții Comisiei Europene au spus-o cu subiect și predicat: o reformă majoră ratată poate însemna pierderea întregii tranșe de bani. În cazul de față, vorbim de peste 3 miliarde de euro”, declară deputatul USR Cristian Seidler, vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

De la șefa Recover au mai aflat deputații USR că, deși liderii PSD și PNL spun de aproape un an și jumătate cum vor merge ei la Bruxelles și vor modifica angajamentele asumate prin PNRR, nu au formulat nicio propunere concretă de modificare a PNRR.

Guvernul PSD-PNL nu a trimis nicio solicitare formală de a modifica PNRR și, în momentul de față, există vulnerabilități cu privire la două segmente de investiții: cele energetice și cele medicale. Știm bine că a fost predată foarte târziu lista cu cele 25 de spitale propuse pentru a fi construite. Marea îngrijorare a CE e dacă este fezabil – în condițiile în care nu ai început niciun proiect concret și ai folosit un an și jumătate doar ca să decizi lista – să respecți angajamentul că termini toate cele 25 de spitale până în 2026. De asemenea, am vrut să aflu de la doamna Gauer dacă în cadrul Programului REPowerEU se pot introduce investiții în irigații, așa cum ministrul Fondurilor Europene insistă. Răspunsul a fost că România nu are un plan pentru acest tip de investiții și ele nu sunt conforme cu obiectul programului respectiv”, declară deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare