Angajaţii Instituţiei Prefectului Iaşi, membri ai Sindicatului „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică, dar şi salariaţi care nu sunt membri de sindicat au informat că luni vor fi în grevă.
Potrivit sindicaliştilor, activitatea de la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte şi de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor nu va fi afectată şi se va desfăşura conform programului normal de lucru.
Salariaţi din cadrul Instituţiei Prefectului au declarat că solicită Parlamentului adoptarea de urgenţă a unui proiect legislativ care să modifice o ordonanţă de urgenţă din 2019, ce vizează Codul administrativ. Totodată, solicită şi modificarea Legii-cadru 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv, includerea funcţiilor publici din instituţiile prefectului în cadrul funcţiilor publice de stat, fapt care va duce şi la majorarea salariilor.
De asemenea, angajaţii din Instituţia Prefectului Iaşi solicită ca instituţia în care îşi desfăşoară activitatea să fie în subordinea Guvernului, iar ordonatorul principal de credite să fie Secretariatul General al Guvernului şi nu Ministerul Afacerilor Interne cum este în prezent.
O altă nemulţumire a angajaţilor din Instituţia Prefectului Iaşi, dar şi din alte instituţii similare din ţară, vizează şi cuantumul salariilor, care este mai mic decât cel al angajaţilor din Consiliul Judeţean sau primării.
„Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate. În urma aplicării în mod discriminatoriu a prevederilor legii salarizării de la momentul intrării in vigoare, din 2017, faţă de personalul de execuţie din cadrul instituţiei prefectului, s-a ajuns la situaţia nefirească în care funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul instituţiei prefectului care au atribuţii de îndrumare, verificare, control, monitorizare să aibă un nivel de salarizare mult mai mic decât cel al personalului din cadrul autorităţilor publice locale sau serviciilor publice deconcentrate. În acest caz, considerăm că nu se mai poate vorbi despre autoritatea Instituţiei Prefectului faţă de entităţile publice, iar autoritatea de control cu care funcţionarii publici din cadrul instituţiei prefectului sunt investiţi este formală, afectând în acest fel prestigiul şi demnitatea funcţionarilor publici din cadrul instituţiei prefectului şi implicit autoritatea instituţiei prefectului”, consideră sindicaliştii. AGERPRES