Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, vizită de lucru în județul Vrancea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a efectuat luni, alături de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode și președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Dumitru Toma, o vizită de lucru în județul Vrancea.

În timpul vizitei, oficialul MIPE, a discutat cu oamenii de afaceri din județul Vrancea pe tema oportunităților de finanțare din fondurile europene alocate României, a participat la manifestările dedicate împlinirii a 140 de ani de la înființarea Brigăzii 282 Blindate „Unirea Principatelor” și s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice locale pentru a se asigura că nu există blocaje în implementarea proiectelor.

 

Parteneriat cu mediul de afaceri

În cadrul întâlnirii cu oamenii de afaceri din județul Vrancea ministrul Boloș a prezentat oportunitățile de finanțare din fondurile alocate în cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027 și Planului Național de Redresare și Reziliență. În acest an urmează să fie lansate, în cadrul Politicii de Coeziune și PNRR, 534 de apeluri de proiecte, în valoare de 40 miliarde de euro.

 

Reamintim că în anul 2022, România a primit aprobarea Acordului de Parteneriat 2021-2027 și a tuturor celor 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, care aduc României finanțări în valoare de 46 de miliarde de euro. Concomitent, România implementează Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care dispune de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro. Pentru asigurarea transparenței și predictibilității, MIPE a publicat calendarul consolidat al apelurilor de proiecte în 2023, disponibil AICI.

 

Perspectivele aduse de fondurile europene, discutate cu reprezentații autorităților publice locale

Tot în cadrul vizitei în județul Vrancea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a avut o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale pentru identificarea de soluții pentru deblocarea proiectelor, precum și oportunitățile de finanțare în cadrul apelurilor ce vor fi deschise în acest an.

 

La nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene este în curs de elaborare un proiect de act normativ privind închiderea programelor operaționale 2014-2020, la nivel de primar, pentru a stabili cadrul general, măsurile, activitățile, condițiile și termenele generale care trebuie respectate de către toate structurile implicate în închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020 din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune și Fondul  European pentru Pescuit și Afaceri Maritime.

 

De asemenea, ca parte a demersurilor de crearea a unui cadru de implementare, unitar, simplificat și bazat pe avantajele digitalizării, MIPE a elaborat un proiect de OUG privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene nerambursabile în perioada 2021-2027. Proiectul OUG a fost în consultare publică în perioada 02.02-12.02.2023, este în curs de finalizare ertapa de avizare interministerială și a fost inclus pe agenda Sedinței de guvern din 05.04.2023 pentru analiză.

 

Infrastructura de apă din județ, îmbunătățită din fonduri europene

În prezent, este în implementare proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de apă și canalizare în județul Vrancea, etapa a II-a”. În valoare de 245.749.233 euro, proiectul sprijină îmbunătățirea infrastructurii din sectorul de apă în beneficiul mediului și al oamenilor. Prin investițiile finanțate se asigură conformarea sistemelor de alimentare cu apă/aglomerărilor incluse în proiect cu cerințele Directivelor Europene D98/83/CE pentru alimentarea cu apă și D91/271/EEC pentru descărcările de apă uzată.

 

Sunt finanțate investiții în sistemele de apă din: Focșani, Odobești, Mărășești, Panciu, Bolotești, Dumbrăveni, Gugești, Homocea, Jariștea, Obrejița, Slobozia Bradului, Ruginești, Sihlea, Soveja, Straoane, Suraia, Tâmboești, Lepșa Greșu.

 

În prezent, acest proiect este în analiză în vederea fazării și continuării implementării în perioada de programare 2021-2027. De asemenea, se află în elaborare studiul de fezabilitate pentru un proiect ce va fi propus spre finanțare în exercițiul financiar 2021-2027, în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă. Pentru dezvoltarea acestui proiect a fost aprobat în noiembrie 2021 un proiect de asistență tehnică în valoare de 62.934.569 lei, în vederea pregătirii documentației tehnico-economice.

 

140 de ani de la înființarea Brigăzii 282 Blindate „Unirea Principatelor”

Tot în cadrul vizitei de astăzi, alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Boloș a participat la evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la înființarea Brigăzii 282 Blindate „Unirea Principatelor”.

 

În contextul în care începând cu anul 1968 Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor” a fost continuatoarea de drept a Diviziei 6 Infanterie, au fost rememorați eroii din războaiele balcanice, din Primul Război Mondial, de la Mărăști, Oituz și din al Doilea Război Mondial. După 1989, Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor” a fost dislocată în misiuni de menținere a păcii în Angola, Kosovo, a executat misiuni în teatrele de operații din Afganistan și Irak.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare