ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, le-a vorbit credincioșilor în pastorala de Paști despre cei care doresc o „resetare a lumii”, iar valorile creștine și tradiționale să fie înlocuite de „surogate”, scrie r3media.ro.
În Pastorala citită de Înviere în bisericile din Buzău și Vrancea, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a făcut aluzie la recentele aprobări de mâncării din gândaci ale Uniunii Europene.
„Se vorbește tot mai insistent despre o „nouă ordine mondială” și o „resetare a lumii”, unde credința în Dumnezeu și valorile morale autentice nu au ce căuta; o lume în care păcatul și fărădelegea să fie prioritare în fața virtuților creștine. Se dorește ca ceea ce este tradițional și autentic în fiecare țară cu rădăcini creștine să fie înlocuit cu diverse surogate; ni se sugerează cum trebuie să ne orânduim viața, cum să ne educăm copiii și chiar cum să ne hrănim, acceptând produse alimentare bizare, contrafăcute, care, chipurile, sunt mai bogate în proteine decât cele naturale, și multe altele”, a spus ÎPS Ciprian, informează Arhiepiscopia.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, arhiepiscopul a spus că este un „război fratricid”, declanșat de cei „care nu se sfiesc să se considere stăpânitorii Pământului și factorii decidenți ai schimbărilor de tot felul”.
„Întorcându-ne acum la realitatea cotidiană, în plan național și internațional, constatăm, cu amărăciune în suflet, că războiul fratricid din Ucraina este încă departe de a se încheia, continuând să răspândească incertitudine și frică pe tot globul, iar asupra noastră, a românilor aflați în imediata vecinătate a conflictului militar, planează tot mai multe amenințări, care generează o evidentă instabilitate regională, cu puternic impact negativ la nivel politic, social, economic și chiar spiritual. Cred că este clar pentru toată lumea că, în spatele acestui război, se ascund setea de putere și lăcomia de avere a celor ce dețin puterea politică, economică și financiară a lumii, care nu se sfiesc să se considere stăpânitorii Pământului și factorii decidenți ai schimbărilor de tot felul”, a adăugat ÎPS Ciprian.
Arhiepiscopul le-a transmis oamenilor că singura soluție în fața necazurilor este credința în Dumnezeu.
„În aceste circumstanțe, văzând cum întreaga omenire este continuu torturată de frica și consecințele conflictelor armate, cum este pângărită până la desfigurare de o mulțime de păcate și fărădelegi, apoi amenințată periodic și înfricoșată cu tot felul de boli și pandemii, pe fondul unei accentuate crize economice și energetice, conștientizăm și noi, deodată cu părintele Stăniloae, că „singură Învierea [lui Hristos, n.n.] ne deschide perspectiva scăpării de fatalitatea naturii care duce la moarte, deschide un plan demn de noi și de năzuințele noastre; iar odată cu aceasta, perspectiva unei tot mai adânci sensibilități și delicateți. Numai Învierea ne va scăpa de lupta greșită pentru a ne asigura o existență efemeră, cu prețul profitării de alții, cu prețul unor imaginare experiențe de împlinire prin plăceri, prin orgolioase și găunoase realizări. Numai perspectiva Învierii ne dă puterea să ducem adevărata luptă cerută de ea: lupta împotriva pasiunilor, lupta pentru sensibilizare, pentru transparență, pentru comuniune, pentru asemănarea cu Hristos, puterea Celui Care a înviat susținându-ne pe această cale”. Încât numai credința dreaptă și statornică în Învierea Domnului rămâne esențială și constituie pentru creștini antidotul împotriva fricii inoculate omenirii de către cei care încearcă să se substituie lui Dumnezeu, profitând la maximum de resursele creației Sale și desconsiderând miliardele de oameni care se zbat în sărăcie și boli de tot felul. Ea ne dă puterea de a purcede mai curând la o „resetare morală” sau de a pune un nou început bun vieții noastre spirituale, în plan personal și comunitar, astfel încât să ne putem continua drumul crucii spre dobândirea vieții veșnice.
Ne exprimăm, așadar, speranța că Mântuitorul Iisus Hristos Cel răstignit și înviat, Pantocratorul, adică Atotțiitorul, Împăratul și Stăpânul lumii și al istoriei, nu va permite ca această frumoasă planetă creată pentru om să fie distrusă de o oligarhie mondială, care de Dumnezeu nu se teme și de oameni nu se rușinează (cf. Luca 18, 2). El ne-a poruncit să ne iubim unii pe alții, pentru a fi recunoscuți drept ucenici ai Săi (cf. Ioan 13, 35), și ne-a lăsat moștenire pacea Lui (Ioan 14, 27), pentru că numai având „pacea lui Dumnezeu, care covârșește orice minte” (Filipeni 4, 7), putem trăi în unitate și armonie cu toți oamenii.
Și, pentru că sărbătoarea Paștilor este prin excelență prilej binecuvântat de aleasă bucurie, să ne bucurăm și noi că, prin Învierea Sa din morți, Dumnezeul-Om, Iisus Hristos, ne-a dat tuturor garanția învierii! Să ne bucurăm că, prin Înviere, Hristos Domnul ne-a împăcat cu Părintele ceresc, așezându-ne în cea mai înaltă demnitate ce poate fi conferită omului, aceea de fiu al lui Dumnezeu, după har! Să ne bucurăm că, prin Înviere, El ne-a redeschis porțile Raiului, dar nu ale celui pământesc, ci ale celui ceresc! Să ne bucurăm că, prin Înviere, ne-a dăruit viața veșnică și ne-a binecuvântat cu puterea de a ierta și noi greșelile semenilor noștri, drept care „să ne luminăm cu prăznuirea și unul pe altul să ne îmbrățișăm. Să zicem fraților și celor ce ne urăsc pe noi, iertându-le toate pentru Înviere!”.
Cu aceste gânduri și îndemnuri părintești, vă dorim tuturor să petreceți cât mai creștinește posibil sfintele sărbători de Paști, rugându-L pe „Dumnezeul păcii, Cel ce, prin sângele unui testament veșnic, a înviat din morți pe Păstorul cel mare al oilor, pe Domnul nostru Iisus” (Evrei 13, 20), să vă dăruiască sănătate, pace sufletească și bucurii duhovnicești. Hristos a înviat!”, a încheiat arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.