Justiția din New York a restituit Chinei două sculpturi funerare

Justiţia new-yorkeză a restituit marţi Chinei două sculpturi funerare din piatră datând din secolul al VII-lea, în valoare de 3,5 milioane de dolari, care au făcut obiectul unui trafic internaţional şi au fost confiscate de la Metropolitan Museum of Art (Met), informează AFP, scrie Agerpres.

De mai bine de doi ani, justiţia statului New York a desfăşurat o amplă campanie de restituire a antichităţilor jefuite din circa 20 de ţări care au ajuns în muzeele şi galeriile din metropolă, inclusiv în prestigiosul Met şi la colecţionarii şi donatorii săi bogaţi.

După o ceremonie de restituire la Consulatul General al Chinei de la New York, procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a anunţat într-un comunicat „returnarea către poporul chinez a două sculpturi din piatră datând din secolul al VII-lea care au aparţinut unui catafalc funerar, evaluate la circa 3,5 milioane de dolari”.

Potrivit lui Bragg, artefactele au fost jefuite din morminte la începutul anilor 1990 şi apoi scoase din China.

Ulterior, „din 1998 până la confiscarea lor în 2023, aceste antichităţi au fost împrumutate Metropolitan Museum of Art (Met) de Shelby White, o colecţionară din Manhattan”.

„Este o ruşine că aceste două antichităţi incredibile au fost furate şi că cel puţin una dintre ele a rămas ascunsă publicului timp de aproape trei decenii”, a declarat procurorul Bragg.

Una dintre sculpturi a rămas în depozitul Met timp de 25 de ani.

Shelby White, în vârstă de 85 de ani, este o filantroapă, membră a consiliului de administraţie al Met, de la domiciliul căreia justiţia newyorkeză a confiscat în 2021 şi 2022 circa 20 de opere de artă furate, potrivit presei de specialitate.

Biroul lui Bragg a precizat marţi că „a finalizat în acest an o anchetă penală privind antichităţi achiziţionate de White, care a dus la confiscarea a 89 de artefacte provenind din zece ţări diferite, în valoare totală de 69 de milioane de dolari”.

Sub egida procurorului Bragg, din ianuarie 2022, peste 950 de piese în valoare de peste 165 de milioane de dolari au fost restituite unui număr de 19 ţări, printre care Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia, Turcia şi Italia.

Cazul cel mai emblematic în ceea ce priveşte traficanţii de artă din New York este cel al colecţionarului Michael Steinhardt, care a trebuit să restituie, conform unui acord extrajudiciar încheiat în 2021, circa 180 de antichităţi furate în valoare de 70 de milioane de dolari.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare