Clerul catolic din Franța va purta în curând o carte de identitate standardizată conectată la o bază de date națională care va arăta dacă este sau nu în regulă și dacă poate celebra Sfânta Liturghie și asculta spovezi, scrie site-ul catholica.ro.
„Scopul este de a împiedica impostorii [falși preoți sau diaconi] să continue să acționeze în detrimentul credincioșilor și al Sacramentelor”, se arată pe site-ul web al Conferinței Episcopilor din Franța, la 5 mai. Acesta a precizat că documentele actuale pe hârtie pot fi falsificate. Clericii au purtat întotdeauna un document care arată că sunt autorizați să celebreze Sfânta Liturghie, numit „celebret”. Documentul, emis de un Episcop sau de un superior religios, este valabil un an. Acesta arată că un preot este autorizat să celebreze Sfânta Liturghie și să asculte spovezi. Site-ul a comparat cardul cu o legitimație de presă pentru jurnaliști sau cu o carte de identitate pentru profesioniștii din domeniul juridic.
Episcopii catolici din Franța au aprobat pentru prima dată cardul actualizat de identificare a clerului în cadrul adunării plenare din noiembrie 2021. Episcopii au făcut această modificare pentru a ajuta la standardizarea documentelor între Dieceze și comunități religioase și pentru a oferi actualizări în timp real privind autorizațiile și restricțiile. Într-un anunț din 10 mai, Conferința Episcopală Franceză a descris schimbarea ca făcând parte dintr-un set larg de măsuri „menite să continue și să intensifice lupta împotriva violenței sexuale în cadrul Bisericii”, în urma raportului din octombrie 2021 al Comisiei independente privind abuzurile sexuale în Biserică. Cu toate acestea, raportul respectiv nu a făcut recomandări cu privire la cărțile de identitate. De asemenea, dosarul de presă al Episcopilor francezi despre card nu menționează în mod explicit prevenirea abuzurilor.
Toți Episcopii și preoții vor trebui să aibă noile cărți de identitate, la fel ca diaconii permanenți. Atât clerul stabilit în Franța, cât și cei care locuiesc în Franța în cadrul misiunii lor religioase trebuie să aibă o carte de identitate. Legitimațiile clerului trebuie să fie verificate de către cei care supraveghează un eveniment sau o adunare religioasă, inclusiv pelerinaje sau Liturghii. „În cazul în care ministrul hirotonit refuză să își prezinte cardul, el nu va putea celebra”, se arată pe site-ul Episcopilor francezi. Sistemul este operațional pentru Episcopii francezi, care și-au primit cardurile la adunarea plenară din martie. Colectarea datelor este în curs de desfășurare pentru 13.000 de preoți și 3.000 de diaconi. Cardurile de identificare vor fi emise atunci când procesul va fi finalizat.
Noul document „celebret” include un cod QR legat de un director național securizat. Baza de date națională poate fi accesată utilizând un telefon pentru a scana codul QR de pe cartea de identitate sau introducând numele și numărul personal de identificare al clericului pe site-ul web asociat proiectului. Episcopul Alexandre Joly de Troyes, vicepreședinte al Conferinței Episcopale din Franța, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă din 10 mai, că atunci când codul QR al cardului este scanat, aplicația va afișa o culoare verde, galbenă sau portocalie în funcție de autorizațiile preotului. Aceasta este o indicație nespecifică care arată dacă ministrul hirotonit are sau nu restricții specifice în ceea ce privește slujirea sa. Din preocupare pentru confidențialitate, utilizatorul trebuie să introducă codul de confidențialitate din patru cifre al clericului pentru a afișa detaliile specifice. Autorizațiile sau restricțiile se pot aplica la celebrarea publică a Euharistiei, predică, botezuri, spovezi, consiliere pastorală individuală, pregătirea și celebrarea nunților și capacitatea de a prezida o înmormântare.
Lipsa unei autorizații nu se datorează neapărat unei probleme ținând de cleric. De exemplu preoții proaspăt hirotoniți nu sunt autorizați imediat să asculte spovezi, în așteptarea unei pregătiri suplimentare, a relatat France24 News. Superiorii clericilor le pot interzice uneori acestora să aibă apariții în mass-media, astfel încât cartea de identitate va arăta dacă clericul este aprobat să participe la emisiuni difuzate de radio, televiziune sau internet. Unele restricții par relevante pentru prevenirea abuzurilor. Clericii pot fi autorizați sau restricționați să supravegheze grupuri de tineri în timp ce sunt singuri sau să fie singuri cu un minor chiar și într-un spațiu vizibil. De asemenea, pot fi afișate cazuri speciale de restricții sau autorizații. Diecezele sunt responsabile pentru actualizarea informațiilor pentru preoții lor, în timp ce superiorii de viață consacrată sunt responsabili pentru actualizarea informațiilor pentru clerul nediecezan. Informațiile vor fi actualizate o dată pe an, dar imediat pentru cazurile de abateri grave, a precizat Mons. Joly.
Unii clerici care au fost suspendați din slujire se prezintă în continuare ca fiind clerici. Mai rău, unele suspendări au fost pur și simplu uitate. Într-un scandal, preotul francez Marie-Dominique Philippe a fost condamnat de Vatican în 1957 pentru complicitate la agresiuni sexuale, dar el și fratele său, Thomas, au reușit totuși să fondeze sau să co-fondeze mai multe comunități sau asociații religioase, a relatat France24. Mons. Joly a remarcat pentru Oest France că nu există un obicei general de a verifica acreditările unui preot. „Eu le am pe ale mele de 25 de ani; prima dată când mi s-a cerut acest lucru a fost în străinătate, la Ziua Mondială a Tineretului de la Toronto”, a spus el, referindu-se la evenimentul din 2002.