Spectacol ireal dincolo de Prut: în cea mai săracă țară a Europei se pregătește un mega-festin pentru cîteva sute de înalți oficiali europeni cu suitele lor cu tot, cu alte sute de ziariști, într-un castel-cramă, sub acoperirea unui așa-zis Summit al Comunității Politice Europene. De zile, săptămîni chiar, moldovenii află din presă ce noi facilități se vor oferi înalților oaspeți, ce bucate de lux și vinuri alese se vor consuma, dar și ce restricții s-au operat pentru cetățenii de rînd, ca să nu deranjeze fețele occidentale. Apogeul suprarealismului e atins de informația că s-a format o comisie de experți europeni pentru selectarea vinurilor, iar purtătorul de cuvînt al guvernului de la Chișinău a anunțat azi oficial meniul care va fi servit, scrie inpolitics.ro, sub semnătura jurnalistului Bogdan Tiberiu Iacob.
„Greu să nu îți zboare gîndul la excepționalul film ”Vatel”. În 1671, Regele-Soare, Ludovic al XlV-lea, petrece trei zile de vînătoare la moșia Prințului Conde, care e falit. Disperat să obțină grațiile regelui, care l-ar putea numi comandant militar în războiul cu Olanda, asta însemnînd prăzi consistente, prințul organizează trei zile de festin deșănțat, cu cele mai alese bucate și vinuri, cu spectacole grandioase și focuri de artificii. Pentru reușită, sunt mobilizați zi și noapte toți amărăștenii de pe moșia prințului. Unii mor în timpul pregătirilor; nu contează, the show must go on. Să piară săracii, dară să se simtă bine nobilii…
Nu e clar ce finalitate ar putea avea pentru R. Moldova așa numitul Summit al Comunității Politice Europene, o invenție recentă a lui Macron, care va avea loc mâine, în castelul-cramă Mimi, din comuna Bulboaca. Cu execepția unei mîini de ajutor întinse Maiei Sandu, care se confruntă, cu tot cu partid, cu scădere dramatică în sondaje și cu perspectiva tot mai clară a unui eșec în fața rusofonilor. Nici nu e de mirare că în ajunul summitului, azi, Maia și-a anunțat noua candidatură la prezidențialele din 2024.
Cert este că mai rar se vede un contrast atît de izbitor între opulența summitului și sărăcia oamenilor gazdă. Presa vorbește doar vag despre mizele summitului. În schimb aflăm că ”o comisie specială formată din experți în vinuri din Uniunea Europeană și Republica Moldova a fost desemnată să selecteze cele mai renumite vinuri de la Castel Mimi. Acestea includ vinuri celebre din gama Governor, precum și faimosul Roșu de Bulboaca. De asemenea, au fost incluse și vinuri din linia clasică, cum ar fi Sânzienele, pentru a oferi oaspeților o experiență diversă și autentică”.
Mai aflăm că gazda summitului, castelul-cramă privat Mimi, se află în pregătiri de săptămîni bune. Că s-a asfaltat a giorno drumul de la Chișinău la Bulboaca, dar numai pînă acolo, ceea ce stîrnește deja revolta comunelor din vecinătate. Asfaltul se termină acolo unde se încheie traseul înalților oaspeți.
Pentru ei s-au cumpărat 16 super-limuzine BMW, de minim 150.000 de euro bucata, de la un afacerist local a cărui soție e reprezentant permanent adjunct al Republicii Moldova la ONU. Un fel de Michael Schmidt al nostru.
Pe durata summitului se închide 3 zile spațiul aerian al țării, cu excepția aeronavelor oficialilor europeni. Cetățenii care aveau bilete de plecare din țară sunt captivi până după eveniment, dar statul le asigură locuri de cazare. Moldovenii din capitală nu vor putea ieși din case decît cu actele de identitate la ei, dar li se recomandă să nu prea iasă, ca să nu perturbe deplasările oficialilor. Capitala are, oricum, anumite zone închise traficului, iar moldovenii din comunele limitrofe Bulboacăi nu vor avea, 3 zile, acces la transportul public.
Culmea ridicolului s-a atins azi: purtătorul de cuvînt al guvernului, Daniel Vodă, a anunțat azi oficial meniul servit înalților oaspeți.
Sarmale cu umplutură de legume cu smântână afumată și glazură de vin; Tocăniță de vinete „Roata Norocului”; Rulouri de cartof cu zacuscă ca la Bulboaca, presărate cu boia afumată și cu semințe de floarea-soarelui și arpagic verde.; Mușchiuleț de miel; Coloana infinitului din morcov și țelină; Păstrav de fag în stil moldovenesc; Sturion; Babă neagră cu înghețată din vin și jeleu din suc de struguri. Oaspeții vor putea gusta și colțunași din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăliguță umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre. Mămăliga va fi fiartă în zer obținut din lapte bătut, prelucrată după principii japoneze.
„Pentru felul principal, bucătarii au ținut cont de preferințele alimentare ale oaspeților, de aceea, pregătesc mâncăruri vegetariene, cu pește sau carne. Oficialii vor fi serviți cu mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, „Coloana Infinitului” din morcov și țelină, sos glazurat de struguri din soiul „Saperavi”, sos de hribi cu ulei, ceapă verde și un buchet de ierburi cu flori de sezon și hrean. Vegetarienii vor mânca păstrăv de fag în stil moldovenesc, iar amatorii de carne de pește vor putea savura din deliciosul sturion în stil moldovenesc”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
La desert, cei peste 50 de invitați de rang înalt vor savura din tradiționala „babă neagră” cu înghețată din vin din soiul „Merlot”, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri dar și un „Ice Wine Riesling” din anul 2018.
„Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone, pentru a scoate în evidență autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre”, a punctat Daniel Vodă, conform presei moldovene.
Comunitatea Politică Europeană a fost înființată anul trecut la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, prima ediție avînd loc la Praga. Nu e un organism oficial european, nu are nicio putere, e doar o platformă pentru discuții politice și strategice despre viitorul Europei. Mai marii Europei se adună să vorbească și să dea anumite semnale, în cazul de față de sprijin total pentru regimul Maiei Sandu, aflat sub asediul rusofonilor. Asta, pentru că UE are o mică problemă: de ceva vreme face valuri legate de aducerea Moldovei în UE, de conectarea ei la valorile occidentale, dar sunt toate șansele ca fosta republică sovietică să ajungă în UE cu rusofoni precum Igor Dodon, Șor și Plahotniuc la butoane, nu cu democrata Maia Sandu.
Pentru a preîntîmpina dezastrul, s-a organizat mare summit de sprijin pentru Sandu.
Doar că la mai-mare preț par a fi burțile și relaxarea înalților oficiali decît problemele reale ale celei mai necăjite țări europene. După chefuri, mai-marii europeni vor pleca, iar moldovenii vor rămîne cu nota de plată uriașă și cu sărăcia și lipsurile binecunoscute. Ieri, totuși, guvernul Maiei a dublat salariile miniștrilor. Măcar ale lor”.