Fermierii îl acuză pe Petre Daea că i-a trădat pentru a-și menține scaunul de ministru, după ce acesta s-a oferit să cedeze din banii de calamități pentru ca Guvernul să mai pună ceva în plus la salariile din Învățământ. Până acum, fermierii români nu au primit niciun ban, nici compensațiile pentru importurile din Ucraina de la UE și de la bugetul național, nici despăgubiri pentru calamitățile la culturile de primăvară, scrie national.ro.
După ce au anunțat cu surle și trâmbițe că fermierii afectați de seceta pedologică vor beneficia de un ajutor de stat în valoare totală de 869,9 milioane de lei, guvernanții s-au răzgândit. Peste 148.000 de fermieri urmau să primească despăgubiri de 1.000 de lei la hectar, însă greva din Învățământ a schimbat prioritățile. Fermierii susțin că cei 1.000 de lei la hectar pentru calamitățile la culturile de primăvară ar fi acoperit doar 15% din costuri. Aceștia sunt însă în stare de șoc după ce s-a decis tăierea sumei de 1.000 de lei până la 335 de lei la hectar, ceea ce înseamnă doar 5% din costuri, adică nimic.
Fermierii se plâng de faptul că programul tomata a fost un fiasco. Inițial banii erau alocați pentru cultivarea roșiilor în sezonul rece, în scopul reducerii importurilor, dar s-a decis să se dea 30.000 de euro pe hectar celor care scot roșii în iunie, când scotea toată lumea și, astfel, s-au cheltuit, din 2018, 42 milioane de euro pentru o reducere a importurilor cu 700 de kg de roșii, ne mai spune Laurențiu Baciu. ”Acum, le-a mai venit o idee celor de la minister. Să creeze un fond de risc pentru calamități, din banii fermierilor. Adică să le rețină 3% din subvenție, ceea ce înseamnă cam 56 milioane de euro, și să înființeze acest fond de risc. Banii ăștia ar reprezenta doar salariile celor care conduc acest fond de risc, că sunt de la foarte multe instituții”, a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.
Prețurile la cereale s-au dus mai jos de jumătatea anului trecut și continuă să scadă, deși se anunță producții slabe în toată Europa, nu numai în România. Până acum, fermierii nu au primit niciun ban, nici din despăgubirile pentru calamități anunțate de Guvern, nici despăgubirile de la UE și de la bugetul național pentru importurile din Ucraina. ”Probabil cu banii ăia s-o fi plătit vreo pensie specială, că la noi nu au ajuns. Cu excepția câtorva zone, unde sunt inundații, în România este secetă gravă, iar în Moldova și în unele zone din Sud seceta este mai gravă decât cea de anul trecut, unde grâul este compromis deja în proporție de 50%. Culturile s-au uscat în câmp, sunt paie acum. Cred că în toamnă fermierii închid porțile”, a mai spus Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, potrivit national.ro.