Solicitările MApN către Parlamentul României privind aprobările de achiziții militare din SUA, Marea Britanie etc se remarcă prin ceva cu totul neobișnuit: unanimitate deplină de voturi favorabile. Astfel, conform documentelor parlamentare, în ultimele săptămîni s-au aprobat achiziții fără licitații de cîteva miliarde de euro cu votul unanim al membrilor comisiilor de Apărare ale Parlamentului, care reunesc 42 de parlamentari. Niciun ales al nației, de la niciun partid, nu a cutezat să miște în front. Nici măcar unul, scrie inpolitics.ro.
Iată lista de cumpărături din ultimele săptămâni, aprobată de parlamentari:
– Programul de înzestrare ”Vînătorul de mine”
Un acord „guvern la guvern” cu Guvernul Marii Britanii și Irlandei de Nord:
Obiectul – 2 platforme navale, din clasa Sandown, în uz, modernizate într-un șantier din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Valoarea estimată – 112.560.000 euro (fără TVA).
2. Un contract de achiziție atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare cu constructorul platformelor navale Babcock International Group. Valoarea estimată – 13.440.000 euro (fără TVA).
3. Un contract de achiziție atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare cu operatorul economic certificat de Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Atlas Electronik UK: Obiectul – sistemele autonome de cercetare și încărcăturile de distrugere aferente sistemului de luptă contra minelor (SEAFOX) pentru instalarea sistemului de luptă contra minelor la bordul navelor din clasa Sandown. Valoarea estimată – 24.000.000 euro (fără TVA).
Programul de înzestrare în valoare totală estimată de 150.000.000 euro (fără TVA) se va desfășura pe o perioadă estimată de 5 ani.
– Programul de înzestrare ”Submarine împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”:
I. Un contract de achiziție atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare de către o autoritate contractantă din MApN operatorului economic Naval Group: Obiectul – două nave tip submarin, din clasa Scorpene, torpile și contra-măsuri, suport logistic inițial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistență de specialitate, serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare, inclusiv folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice. Valoarea estimată – 2.000.000.000 euro (fără TVA).
-Programul de înzestrare ”Modernizare nave purtătoare de rachete”
I. Un acord „guvern la guvern”, prin atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a unui contract de tip LOA. Obiectul:
Instalarea sistemului de lansare a rachetelor anti-navă de tip NSM (care include 2 lansatoare cu 4 rachete/nava). Valoarea estimată: 41.000.000 euro (fără TVA).
Achiziția munițiilor aferente pentru pachetul inițial (48 de rachete anti-navă tip NSM). Valoarea estimată: 190.000.000 euro (fără TVA).
Instalarea sistemului de management al luptei (CMS). Valoarea estimată: 65.000.000 euro (fără TVA).
Instalarea sistemului radar de supraveghere 30 cu IFF MOD 5 integral. Valoarea estimată:
79.000.000 euro (fără TVA).
Programul de înzestrare în valoare totală estimată de 375.000.000 euro (fără TVA) se va derula pe o perioadă estimată de 4 ani.
Programul de înzestrare ”Tanc principal de luptă, etapa I”
I. Un acord „guvern la guvern” cu SUA: Obiectul – 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 și 12 derivate, pe șasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA; muniția și simulatoarele de instruire. Programul de înzestrare în valoare totală estimată de 1.000.473.000 euro se va desfășura începând din anul 2023.
”În urma dezbatărilor, în temeiul prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG nr. 114/2011, membrii Comisiilor din cele două Camere au hotărât cu unanimitate de voturi să aprobe prealabil inițierea de către MApN, prin Direcția Generală pentru Armamente, a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție aferente programelor de înzestrare menționate anterior” se consemnează în documente.