Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) derulează, în prezent, un proces de actualizare a informaţiilor care stau la baza înregistrărilor tuturor persoanelor care prestează servicii de investiţii pe piaţa de capital, conform unui comunicat al instituţiei.
Astfel, în cadrul Platformei Portal Autorizare, disponibilă pe site-ul Autorităţii şi utilizată în prezent ca şi mijloc de transmitere digitală a cererilor de autorizare, a fost dezvoltată o nouă secţiune denumită Evidenţă Personal.
Toate societăţile de brokeraj de pe piaţa de capital, autorizate de către ASF, inclusiv băncile care prestează servicii de investiţii, precum şi administratorii fondurilor de investiţii au obligaţia, până la data de 30 iunie 2023, de a introduce, după caz, în secţiunea menţionată, informaţii actualizate pentru toate categoriile de angajaţi care exercită funcţii autorizate/înregistrate/notificate pe piaţa de capital, cum ar fi: directori, ofiţeri de conformitate, administratori de risc, consultanţi de investiţii, personal care oferă informaţii privind instrumentele financiare, personal care preia ordine de subscriere, care asigură servicii de tranzacţionare, custodie, prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţarea terorismului, precum şi cele desemnate cu aplicarea regimului de sancţiuni internaţionale.
Informaţiile colectate vizează, printre altele, date despre serviciile prestate, instrumentele financiare oferite/tranzacţionate, sistemele informatice ale pieţei de capital accesate, adresa de la care persoana prestează servicii.
„Acest proces de autorecenzare, derulat în prezent, va asigura o mai bună evidenţă a informaţiilor necesare în cadrul procesului de supraveghere a pieţei de capital, mai ales că vorbim despre un număr semnificativ de persoane, de circa 17.000, majoritatea activând în cadrul băncilor, care au activitate pe piaţa de capital”, a declarat Ovidiu Petru, director general în cadrul Sectorului Instrumente şi Investiţii Financiare.
Ca parte a strategiei de digitalizare a activităţilor sale, ASF a creat aplicaţii informatice intuitive şi uşor de utilizat pentru a veni în sprijinul participanţilor la piaţa de capital din România.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. AGERPRES