Senatorul Diana Şoşoacă a adresat o interpelare, în Parlament, ministrului Mediului, Mircea Fechet, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi ministrului de Externe, Luminiţa Odobescu, privind consecinţele asupra litoralului românesc a ruperii barajului de la Kahovka.
„Ruperea barajului de la Kahovka a generat o viitură uriașă, iar apele care se revarsă sunt aduse de curenți direct spre România. Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța a explicat că acești curenți vor aduce cu sine toate reziduurile din apele ucrainene, iar pe Litoralul românesc și în Dunăre se vor vedea efectele în aproximativ 10 zile. La Marea Neagră cu greu se va mai putea face baie, din cauza reziduurilor care vor fi în apă. Ceea ce ar însemna data aproximativă 24 iunie.
”De asemenea, toată viitura din Ucraina se va combina și cu Dunărea, pentru că în momentul de față am avut ploi suficiente pe continent și debitul Dunării va crește în următoarea perioadă. Împreună cu viitura se vor crea niște condiții neprielnice, nu vom avea acea apă limpede, clară pe care toți turiștii o așteaptă pe litoral, probabil că apa își va schimba culoarea, vor apărea sedimentele, iar apa mării va fi tulbure un pic, practic va scădea calitatea apei”, a precizat biologul Florin Timofte.
În privința uleiului industrial, care s-a scurs în Nipru încă de la ruperea barajului, experții transmit că nu există motive de îngrijorare din acest punct de vedere, însă ne putem confrunta cu alte probleme.
„Acea cantitate s-a combinat cu un volum foarte mare de apă, s-a amestecat și a ajuns în mare. Nu aici e pericolul. Acea viitură a antrenat însă tot în calea ei: deșeuri, lemne, crengi, materie organică și toate materialele respective ajung în mare.
Problema este că materialele organice provenite de pe uscat, împreună cu apa dulce care a dus la salinitatea scăzută a mării în acea zonă, plus sedimentele și nutrienții, vor crea în anumite locuri, probabil, cazuri de hipoxie: va dispărea oxigenul, va apărea procesul de descompunere a acestei materii organice, cumulată cu scăderea transparenței apei, și va fi posibil să apară fenomene de hipoxie care, posibil, să atragă după ele și moartea unor organisme.”, a mai declarat Florin Timofte, potrivit adevarul.ro.
Risc de holeră pe litoralul românesc, după distrugerea barajului din Ucraina
În plin sezon estival, apare o alertă foarte gravă, holeră, o boală care ar putea să transforme situația într-o epidemie.
Ape deversate din canalizări, resturi de animale moarte și chiar substanțe chimice au fost purtate de răul Nipru în Marea Neagră, iar reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au tras un semnal de alarmă cu privire la existența riscului de apariție a holerei, după probele prelevate din apă.
Deși OMS a denotat faptul că este un ONG plin de incompetenți, care au ucis cu sânge rece oameni într-o falsă pandemie și i-au vaccinat obligatoriu, distrugându-le sănătatea, trebuie făcute imediat verificări pentru a se decela dacă această organizație spune adevărul sau minte, pentru că emiterea unor astfel de știri sunt de natură a panica populația, iar noi suntem sătui de minciunile Guvernului României și OMS ului din pandemia inexistentă.
Oare nu cumva ne apropiem de o pandemie produsă de agenții patogeni supuși experimentelor din laboratoarele bioteroriste de pe teritoriul Ucrainei, pe care le-a măturat viitura după distrugerea barajului?
Vă solicit de urgență anchetarea celor menționate și încetarea acțiunii de panicare a populației. Aveți obligația să interveniți, nu să panicați populația pentru că aveți funcționari incompetenți în posturile cheie.
Vă solicit de urgență un raport cu privire la problemele invocate în prezenta.
Interpelare în şedința Senatului din data de 21.06.2023
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, Ministrul afacerilor externe, Domnului Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății
Senator Av. Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ
Președintele Partidului S.O.S. România”, se arată în interpelare, potrivit unui comunicat al partidului condus de Diana Şoşoacă.