Tezaurul României de la Moscova, adus la masa discuţiilor APCE de senatorul PSD Titus Corlățean

Senatorul Titus Corlățean a ridicat problema Tezaurului României de la Moscova în cadrul reuniunii Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), scrie dcnews.ro.

În contextul participării sale la cea de-a treia parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 19-23 iunie 2023), senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a avut o intervenție, în cadrul reuniunii Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, la dezbaterea raportului cu tema: Dreptul la liberă informare: asigurarea accesului la documente istorice, raportor Klotilda Bushka (Albania, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor). La dezbatere a participat și inițiatorul moțiunii pentru rezoluție pe această temă, letonul Boriss Cilevics, fost membru al Adunării și fost președinte al Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului.

În intervenția sa, senatorul Corlățean a evocat subiectul arhivelor naționale și, pe un plan mai larg, al Tezaurului României de la Moscova. A prezentat istoria depozitării la Moscova, în perioada 1916-1917, în timpul Primului Război Mondial, a valorilor inestimabile ale Tezaurului României, inclusiv a arhivelor românești, colecției numismatice a Academiei Române, tablourilor de patrimoniu, cărților rare etc. deținute încă ilegal și imoral, de peste un secol de statul rus, în pofida nenumăratelor demersuri politice și juridice întreprinse de statul român în relația bilaterală cu URSS și, ulterior, cu Federația Rusă.

Reacția solidară a membrilor comisiei a permis luarea deciziei de includere a subiectului Tezaurului României în proiectul de raport al APCE. Printre subiectele care vor face obiectul acestui proiect de raport se numără și accesul la documente de arhivă, unele cu un anumit nivel de clasificare, care au aparținut unor instituții de securitate din fostele state comuniste, care atestă acțiunile de represiune, de control al vieții private și de intimidare, care au fost exercitate asupra cetățenilor în societățile totalitare.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare